EU protiv zloupotreba subvencija 1Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska komisija (EK) je objavila predlog uredbe o sprečavanju negativnih efekata stranih državnih subvencija na tržištu Evropske unije, preneo je portal UGS Nezavisnost.

Cilj EK je da popuni regulatornu prazninu jedinstvenog tržišta, odnosno da spreči zloupotrebe subvencija koje dodeljuju države koje nisu članice EU. Nova uredba treba da onemogući strane subvencije koje remete jednake uslove na jedinstvenom tržištu, objašnjeno je na službenom sajtu EK.

Izvršna potpredsednica EK Margaret Vestager izjavila je da je u 2019. godini vrednost stranih direktnih investicija bila veća od 7.000 milijardi evra.

„Otvorenost jedinstvenog tržišta je naša najveća prednost, ali ta otvorenost zahteva pravičnost. Više od 60 godina naše države članice imaju sistem kontrole državne pomoći. Sada predlažemo propis protiv distorzivnih subvencija koje dodeljuju zemlje koje nisu članice EU“, kazala je Vestager.

Komesar za unutrašnje tržište EU Tijeri Breton rekao je da je jedinstveno tržište izuzetno konkurentno i atraktivno za strane investitore i kompanije, ali da otvorenost prema svetu podrazumeva da svi akteri na tom tržištu igraju po pravilima EU.

„Sada smanjujemo prazninu u našim pravilima kako bismo bili sigurni da se sve kompanije ravnopravno takmiče i da se stranim subvencijama ne mogu podrivati jednaki uslovi i evropska konkurentnost“, kazao je Breton.

Povodom namere „evropske vlade“ da donese uredbu o stranim subvencijama, stav Evropske konfederacije sindikata (EKS) je da pristup jedinstvenom tržištu EU treba zabraniti svim kompanijama koje grubo eksploatišu radnike i krše osnovna međunarodno priznata prava zaposlenih.

Najveća sindikalna asocijacija u Evropi ocenjuje da prisilan rad, eksploatacija dece i nepoštovanje osnovnih prava, kao što je pravo na organizovanje radnika, predstavljaju nelojalnu konkurentsku prednost na jedinstvenom tržištu EU.

„Moraju postojati jasna pravila za identifikovanje preduzeća koja subvencionišu države i koja će ih sprečiti da koriste nepravednu prednost, uključujući grubo iskorišćavanje radnika i životne sredine“, izjavila je sekretarka EKS Izabela Šuman.

EKS navodi da je u 2016. godini 35 odsto ukupne imovine i 16 miliona radnih mesta u EU bilo u kompanijama koje su u vlasništvu ili pod kontrolom investitora koji nisu iz država članica EU. Poslednjih godina raste i udeo stranih državnih preduzeća i investitora iz tzv. poreskih oaza.

Evropski parlament i države članice EU u toku narednih osam nedelja raspravljaće o predloženoj uredbi, nakon čega će se pristupiti njenom usvajanju, navodi portal UGS Nezavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari