Evropska komisija smanjila prognozu rasta u evrozoni za 2019. i 2020. 1Foto: Ljiljana Bukvić

Evropska komisija revidirala je danas naniže svoja predviđanja privrednog rasta u 19 zemalja evrozone za 2019. i 2020. godinu zbog „mnogo nepovoljnijeg“ spoljneg okruženja i očekuje da Evrposkoj uniji predstoji produžen period slabijeg rasta i vrlo slabe inflacije.

Brisel predviđa rast BDP-a u evrozoni od 1,1 odsto za 2019. godinu, umesto 1,2 odsto koliko je prognozirano letos, a 1,2 odsto za 2020. godinu, u odnosu na prethodnih 1,4 odsto.

U 2021. godini očekuje se da će privredni rast takođe biti 1,2 odsto.

Evropska komisija je navela da prerađivački sektor snosi najveći deo tereta od usporavanja privrednog rasta i da kao rezultat toga evropska privreda izgleda ide ka produženom periodu smanjenog rasta i smanjene inflacije.

Zbog usporavanja rasta Evropska centralna banka već je ponovo aktivirala svoj stimulativni program kupovine obveznica i ponovo smanjila kamatne stope u nadi da će labavija monetarna politika pomoći da se podstakne rast i da se inflacija vrati na ciljanih nešto ispod dva odsto.

Evropska komisija sumnja da će inflacija da se vrati na taj željeni nivo i očekuje da će porasti samo skromnih 1,3 odsto iduće godine sa 1,2 odsto 2019.

„Do sada je evropska privreda pokazala otpornost u jednom manje od povoljnog ekonomskog okruženja, ekonomski rast je nastavljen, otvaranje radnih mesta je snažno i domaća tražnja je jaka“, rekao je podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis.

On je dodao da bi predstojeći period mogao da bude teži.

Ukazao je na period visoke neizvesnosti vezane za trgovinske sukobe, rast geopolitičkih tenzija, upornu slabost prerađivačkog sektora i Bregzit.

AP navodi da bi naredna dva meseca mogla biti presudna za privredu sveta zavisno od toka „trgovinskog rata“ SAD-Kina i britanskog izlaska iz EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari