Fabrici: Srpska ekonomija se već integriše u tržište EU 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanovć

Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije predstavljen je danas u Privrednoj komori Srbije (PKS), a šef Delegacije EU Sem Fabrici rekao je da je potrebno popraviti javne investicije, nastaviti restruktuiranje javnih preduzeća, pojačati borbu protiv korupcije, unaprediti pravosuđe i poboljšati stanje u konkurenciji.

Fabrici je u PKS rekao da Srbija u većini oblasti napreduje, a da je najveći napredak u makroekonomiji i fiskalnim rezultatima, što je posledica dugotrajnih reformi.

On je rekao da bi Srbija, prema nekim ocenama, ako bi sprovela sve reforme, mogla da ostvari rast od sedam odsto, ali da je to teško dostići.

„Srpska ekonomija se već integriše u tržište EU“, rekao je Fabrici i dodao da se ipak, kada se govori o integracijama, ne smeju odvajati političke od ekonomskih reformi, jer cela zemlja mora da se pripremi za ulazak u EU. On je istakao važnost vladavine prava za privredu i rekao da je efikasno pravosuđe važno za svaki biznis.

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da uz čitanje izveštaja Evropske komisije, uvek pogleda i kako se privreda kretala i da je u periodu između dva izveštaja u Srbiju investiralo više od 40 kompanija iz EU i da su to bile direktne strane investicije.

Čadež je rekao da se govori o više od 400 miliona evra i 19.000 radnih mesta.

„To znači da su evropske kompanije prepoznale Srbiju kao mesto gde mogu dobro da posluju“, ocenio je Čadež. On je kazao da je izvoz u EU od 2012. do 2018. udvostručen i da sada iznosi oko 10,9 milijardi evra, a da je izvoz usluga iz Srbije u EU porastao za 94 odsto.

Čadež je dodao da su direktne strane investicije utrostručene u odnosu na 2012. godninu, pre nego što je Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU. On je dodao i da misli da su kriterijumi za ulazak u EU danas stroži nego pre 10 godina, ali da je to dobro, jer će zemlje koje sada ulaze biti ravnopravne članice, a ne još jedan od problema EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari