Fabrike municije pod pritiskom trgovaca oružjem povezanim s vlašću 1Foto-ilustracija Zastava oružje AD Foto: FoNet/ MOD (Arhiva)

Imali smo nedavno štrajk upozorenja, čekamo 15. septembar, da vidimo da li ćemo da primimo plate.

Ako ih ne bude, moraćemo nešto da preduzmemo, rekao je juče našem listu Branko Petrović, predsednik Sindikata u valjevskom „Krušiku“, jednoj od vodećih fabrika grupacije Odbrambena industrija Srbije (OIS).

Krušik trenutno, prema sindikalnoj informaciji, radi tek sa 20 odsto kapaciteta, dok je poveriocima, pre svega dobavljačima, dužan oko 40 miliona evra, koji više neće da isporučuju repromaterijal na veresiju. Dug je, kažu u valjevskoj fabrici, nastao u prethodne dve godine, u vreme prethodnog direktora.

Sindikat Krušika upravo je od Ministarstva odbrane zatražio da uposli fabriku, dok se, zbog „katastrofalne situacije u preduzeću“, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću obratio još pre deset dana. Vučić se tim povodom nije oglasio. Sindikalci poručuju da čekaju 15. septembar.

Prema informaciji BIRN-a, Krušik je tokom prošle godine kupcima iz Saudijske Arabije minobacačke mine i dalekometne rakete prodavao posredstvom firme GIM, u vlasništvu Gorana Todorovića, a u kojoj je angažovan i otac ministra policije Nebojše Stefanovića – Branko Stefanović. Podaci pokazuju, preneo je BIRN, da je GIM imao povlašćeni položaj u Krušiku, te da je pojedine proizvode, mine, na primer, kupovao znatno jeftinije i od državnog prodavca oružja – kompanije Jugoimport SDPR.

I u Prvom partizanu iz Užica koji je do skora više od 90 odsto proizvedene municije izvozio u Ameriku, situacija više „nije sjajna kao ranije“. Kako kažu u fabričkom Sindikatu, „nešto se dešava“, a to nešto je da je kompanija Partizan TEK (u vlasništvu najpoznatijeg srpskog trgovca oružjem Slobodana Tešića) „zapala u krizu i ne plaća preuzetu municiju“, usled čega joj „poslovodstvo više ne isporučuje robu“.

Naš list saznaje da je, u međuvremenu, Tešićev Partizan TEK postao jedan od ekskluzivnijih kupaca i proizvoda valjevskog Krušika. Naši izvori tvrde, nadalje, i da Slobodan Tešić, sa direktorom BIA Bratislavom Gašićem, stoji iza prošlogodišnje smene na čelu Zastave oružja i dovođenja Mladena Petkovića iz Krušika u kragujevačku fabriku, čiji je dug, prema dostupnim informacijama, premašio 16 milijardi dinara, u kojoj su gotovo zaustavljeni razvoj i investicije, i u kojoj je mesecima već na delu „kadrovska vrteška“, sa koje su, kao što je naš već pisao, otpali brojni istaknutiji rukovodioci i stručnjaci.

Tešić i Gašić su, ističu dobri poznavaoci domaćeg oružarskog biznisa, gotovo u potpunosti preuzeli kontrolu nad kadrovanjem i plasmanom srpske vojne industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari