FCA Srbija, Tigar Tyres i NIS najveći izvoznici u Srbiji 1Foto: Pixabay/Rawpixel

Regionalni projekat 100 najvećih, koji je od ove godine otpočeo sa radom i u Srbiji, nastoji da obezbedi bolje uslove za male kompanije i promoviše najuspešnije primere poslovanja velikih korporacija na lokalnim tržištima širom regiona.

Izvoz je temelj napretka i jedan od fokusa 100 najvećih preduzeća u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima projekta 100 najvećih u Srbiji, najveći izvoznici su kompanije FCA Srbija sa više od 918 miliona evra izvoza, zatim Tigar Tyres sa 373 miliona evra i Naftna industrija Srbije čiji izvoz se vrednuje na 346 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Analizirajuću statističke podatke o izvozu, došlo se do informacije o top izvoznim destinacijama u koje 100 najvećih kompanija iz Srbije izvozi svoje proizvode.

Izvoz u ovoj analizi je rangiran u 16 kategorija i to prema sledećim parametrima: izvoz, broj zaposlenih, neto dobit i prihodi u velikim, srednjim, malim i mikro preduzećima.

Prema pomenutim podacima, najveći izvoz velikih preduzeća je ostvaren u zemlje EU, tačnije u Italiju i Nemačku, zatim u Rusiju i Bosnu i Hercegovinu. Top izvozne destinacije srednjih preduzeća su Nemačka, Italija, Češka i Ruminija.

Mala preduzeća najviše izvoze takođe u EU zemlje, dok pak mikro preduzeća izvoze prvenstveno u zemlje regiona kao što su Makedonija i BiH.

Iako statistika ume i da zamagli ekonomsku realnost, može se sa sigurnošću zaključiti da veliki procenat ovog izvoza ostvaruju ustvari investitori koji su došli iz ovih zemalja.Ovo je posebno važno za naša mala i srednja preduzeća jer upravo ovi investitori kreiraju lance dobavljača i na takav način otvaraju indirektne kanale izvoza našim kompanijama za koje razne studije su pokazale nedovoljnu pokretljivost na nova tržišta.

Proizvodi koji se najviše izvoze su poljoprivredne mašine koje izvoze Mikro kompanije, dok je automobilska industrija, setovi provodnika za vozila, vazduhoplove ili plovila najzastupljenije u kategoriji velikih kopmanija. Mala preduzeća najviše izvoze maline.

Srbija je prepoznata po izvozu IT proizvoda i softvera i ovaj privredni segment premašio je i sektor poljoprivrede. Izvoz IKT sektora prošle godine za samo 11 meseci je prešao milijardu evra. Kada pogledamo, IT sektor već prožima svaki segment našeg društva i on je našao svoje mesto u skoro svim granama domaće privrede.

Projekat 100 najvećih se po prvi put realizuje u Srbiji u partnerstvu sa Adikko bankom. Projekat 100 najvećih u Srbiji doprinosi razvoju i jačanju pozitivne klime kroz promociju pozitivne poslovne prakse, najvećih i najprofitabilnijih kompanija, kao i najvećih poslodavaca.

Takođe, ovaj projekat omogućava veću prepoznatljivost i promociju onim kompanijama koje žele da se sa Pečatom 100 najvećih u Srbiji predstave klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici i da se svrstaju u grupu najznačajnijih kompanija u Srbiji. Jedinstveni izbor 100 najvećih tradicionalno se održava već 30 godina u regionu a Acne 100 ovu uspešnu priču širiti dalje, organizujući projekat 100 najvećih u Srbiji pod sloganom „Množimo prilike, delimo uspehe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari