Gardijan: Novogodišnja rasveta u svetu izaziva radost, a u Beogradu kontroverze 1Foto: Dejana Majstorović

Božićna i novogodišnja rasveta i ukrasi se postavljaju radi dobrog raspoloženja tokom praznika ali u Beogradu je rasveta postala izvor beskonačne kontroverze, piše danas londonski dnevnik Gardijan.

Gradske vlasti Beograda su počele postavljanje novogodišnje rasvete već u septembru dok je vreme još bilo toplo kao leti, a očekuje se da će ona ostati na mestu i sledećih nekoliko meseci, kao što je urađeno i prethodne godine.

Za razliku od većine evropskih gradova, prazničnu rasvetu i ukrase u prestonici Srbije plaćaju poreski obveznici, kaže dnevnik i dodaje da su gradske vlasti potrošile skoro 800 miliona dinara na novogodišnju rasvetu od 2014. godine.

Kao primer se navodi da vlasnici radnji u centru Londona plaćaju gradski porez kojim se pokrivaju troškovi praznične rasvete u Oksford stritu. U Rimu takvu rasvetu plaća modna kuća Bulgari, dok se u Vašingtonu novac sakuplja od privatnih donacija.

Nezavisni mediji i borci protiv korupcije smatraju da su takvi troškovi preveliki, jer se novac odliva od drugih neophodnijih stvari. Gardijan navodi da je bivši gradonačelnik Siniša Mali čak obećao da će poništiti ugovor o veštačkoj jelki.

Londonski dnevnik citira beogradskog arhitektu Ljubicu Slavković koja upozorava da se ulice grada raspadaju, da se na javnim mestima baca đubre i da je tokom zime otežan gradski prevoz.

Beogradske vlasti bi mogle da zaposle više od 600 vozača autobusa da nije troškova novogodišnje rasvete, kaže Gardijan.

U Beogradu nije problem samo u ceni praznične rasvete već i u navodnoj korupciji koja se iza nje krije, kaže dnevnik i navodi da su dokazi o tome objavljeni još 2016. na portalu Pištaljka.

Gradske vlasti se brane od svih optužbi tvrdnjom da je rasveta magnet za turiste i da se od turizma zaradi višestruko više od cene rasvete, ali se sa tom tvrdnjom ne slaže direktor asocijacije turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić koji je za Gardijan izjavio da, koliko on zna, nijedna institucija nije uradila analizu koja bi ukazala da rasveta utiče na turizam.

Ljubica Slavković smatra da su mnogi ogorčeni zbog rasvete jer je ona šljašteći podsetnik da ljudi na vlasti smatraju da su svi ostali budale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari