Gas će na zimu morati da poskupi pet do 10 odsto 1Foto: FoNet/ Opština Trstenik

S obzirom da cena nafte na svetskom tržištu i dalje skače, što direktno utiče na kretanje cene plavog energenta, logično je očekivati da će tokom aktuelne grejne sezone doći do poskupljenja gasa za potrošače u Srbiji za pet do 10 odsto, smatra stručna javnost.

Direktor Javnog preduzeća „Srbijagas“ Dušan Bajatović nedavno je izjavio da „cene gasa rastu i da ćemo morati da prilagodimo cene za domaćinstva i za malu privredu“ dodavši da neže biti „nikakvog ekstremnog poskupljenja“. Ipak, Bajatović nije rekao kada će i u kom procentu zatražiti od nadležnih korekciju cene gasa za potrošače u Srbiji.

Dostupni podaci pokazuju da sve zemlje regiona sem Bosne i Hercegovine i Rumunije imaju više cene gasa za domaćinstva od Srbije. Trenutna cena gasa po kojoj „Srbijagas“ snabdeva domaćinstva iznosi 32,28 dinara po kubnom metru. S druge strane, potrebno je istaći i činjenicu da su plate i kupovna moć potrošača u Srbiji niža ako ne u svim onda u odnosu na najveći broj zemalja regiona.

Gas će na zimu morati da poskupi pet do 10 odsto 2

Vojislav Vuletić, generalni sekretar Udruženja za gas Srbije, kaže za Danas da je poskupljenje gasa za potrošače u našoj zemlji neminovno.

– Na cenu gasa direktno utiče kretanje cene nafte na svetskim berzama. Nafta sada raste što znači da je nužno povećati i maloprodajne cene gasa. To je nužno kako bi Srbijagas mogao normalno da funkcioniše jer su povećane nabavne cene ruskog gasa. Tačno je da su u svim zemljama regiona, sem u par njih poput Rumunije, cene gasa za potrošače veće nego u Srbiji. Rumunija naime dobija 60 odsto količina gasa iz svojih izvora dok je naša zemlja potpuno uvozno zavisna sa procentom od 90 odsto. Očekujem da će se cene gasa u toku grejne sezone povećati. Pretpostavljam da bi gas trebalo da poskupi oko 10 odsto, ali s obzirom da je Vlada Srbije ta koja donosi konačnu odluku o korekciji vrlo je moguće da će taj procenat biti smanjen na oko pet posto. Bez obzira na to, zbog niskog standarda života u našoj zemlji, bilo kakvo poskupljenje će predstavljati ozbiljan udarac po džep potrošača – navodi Vuletić.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović takođe smatra da spoljni parametri pokazuju da do poskupljenja mora da dođe, ali i da se u „Srbijagasu“ ne vodi dovoljno računa o smanjenju troškova u poslovanju koji su veoma veliki.

– Bajatović je s jedne strane u pravu kada kaže da je poskupljenje potrebno, ali ako se pogleda iz drugog ugla, može se zaključiti da i nije. Nafta skače što znači da skače i nabavna cena gasa što dovodi do veće maloprodajne cene za potrošače. Diskutabilno je koliko je tačna tvrdnja nadležnih da „Srbijagas“ iz Rusije dobija gas po povoljnijoj ceni od drugih kompanija u Evropi. Ne verujem da bi se Gasprom opredelio da na takav način favorizuje Srbijagas jer bi to značilo kvarenje poslovnih odnosa sa kompanijama iz drugih zemalja. Cena gasa umnogome zavisi od ugovora koji su sklopljeni, u kom periodu oni važe, koliko količina je kupac spreman da preuzme u određenom trenutku i tako dalje. Moguće je da Rusi ne žele da naplaćuju penale u slučaju da gas nije na vreme plaćen to jest da prestane da nam distribuira „plavi energent“, ali bilo kakve druge privilegije ne možemo očekivati. Može se konstatovati da tvrdeći tako nešto srpska strana pokušava da se prikaže kao neko ko se izborio za povlašćen položaj iako u praksi to ne odgovara istini – navodi Pavlović.

Prema njegovim rečima pravi problem nije u ceni gasa već u činjenici da se ništa ne radi kako bi se smanjili troškovi u „Srbijagasu“.

– Već desetak godina koliko je Dušan Bajatović direktor tog preduzeća, rashodi su ogromni. Na godišnjem nivou oni iznose 20 do 30 miliona evra. Koliko je to veliki novac vidimo ako uporedimo sa podatkom da je PKB privatizovan za 105 miliona evra. Dakle mora se nešto učiniti kako bi poslovanje Srbijagasa postalo učinkovitije odnosno da se troškovi smanje na minimum. Uveren sam da bi se to povoljno odrazilo na cenu za domaćinstva, to jest da ona ne bi morala da se koriguje čak i kada se cena gasa poveća na svetskom tržištu – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari