Gde su najveće, a gde najmanje prosečne plate u regionu? 1Foto: Pixabay/Lloorraa

Prema najnovijim podacima slovenačkog Statističkog zavoda, prosečna mesečna neto plata u toj zemlji u avgustu ove godine je iznosila 1.082 evra.

Prema poslednjim zvaničnim statističkim podacima, najviše prosečne plate u regionu su u Sloveniji i Hrvatskoj, a najniže u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini, prenosi Al Jazeera Balkans.

Istovremeno, to je jedina plata u regionu koja premašuje iznos od 1.000 evra.

Posle Slovenije, sledi Hrvatska, još jedna članica Evropske unije iz regiona, u kojoj je u avgustu ove godine prosečna plata iznosila 6.264 kune, odnosno 843 evra. Prema istraživanju objavljenom u julu, prosečna plata za radna mesta za koje je potrebno fakultetsko obrazovanje u Hrvatskoj je bila 1.130 evra, dok je za radna mesta za koje je potrebna viša stručna sprema, srednjoškolsko i niže obrazovanje bila znatno manja.

Podaci Državnog zavoda za statistiku Hrvatske su pokazali da je prosečna mesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za avgust iznosila 843 evra, što je nominalno i realno više 0,9 posto u odnosu na jul 2018. godine.

Sledi Crna Gora, u kojoj je, prema poslednjim podacima Monstata, prosečna zarada bez poreza i doprinosa u septembru iznosila 512 evra, što je 0,2 posto više nego u avgustu.

U Makedoniji ispod 400 evra

Najniže prosečne plate u regionu su zabeležene u Makedoniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, prosečna mesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za septembar 2018. godine iznosila je 877 KM, odnosno 448 evra, što pokazuje nominalan rast 1,7 posto u odnosu na decembar 2017. godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku Srbije, prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) obračunata za avgust 2018. godine iznosila je 49.773 dinara, odnosno 421 evro.

Najnoviji statistički podaci Zavoda za statistiku Makedonije su pokazali da je prosečna plata u toj zemlji u avgustu ove godine iznosila 24.210 denara, odnosno 393 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari