Grad Kragujevac spasava preduzeće Šumadija od likvidacije 1Kragujevac Foto: KOCA SULEJMANOVIC/EPA

Gradsko veće prihvatilo je predlog Zaključka o pokretanju inicijative za prenos osnivačkh prava Republike Srbije i Fonda za razvoj u preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI) „Šumadija“ d.o.o na grad Kragujevac bez naknade.

Razlog za pokretanje inicijative je rešavanje finansijske situacije kako bi se omogućilo nesmetano funkcionisanje i proizvodnja u nekadašnjem preduzeću „Šumadija DES“.

U saopštenju za medije sa današnje sednice Gradskog veća je navedeno da je to preduzeće koje proizvodi metalnu galanteriju u prethodnom periodu poslovalo u otežanim uslovima koji su neminovno vodili u likvidaciju, što zbog broja zaposlenih OSI „nije u interesu grada Kragujevca“.

Grad Kragujevac je spreman da izvrši dokapitalizaciju i uveća kapital za 70 miliona dinara, sredstvima obezbeđenim rebalansom budžeta.

Kao većinski osnivač preduzeća „Šumadija“ grad Kragujevac bi izmirio zaostale obaveze i nabavio potrebnu opremu.

„Stabilizacijom poslovanja veliki broj radnika sa invaliditetom sačuvao bi svoja radna mesta, a postojala bi mogućnost da se broj zaposlenih poveća, jer bi kao osnivač mogao da poveri i druge poslove koje ovo preduzeće može da obavlja“, navodi se u saopštenju Odeljenja za informativne poslove grada Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari