Građani će taksistima plaćati nove automobile iz budžeta 1 Foto: Ljiljana Bukvić

Prvi put od početka oktobra taksisti juče nisu blokirali beogradske ulice jer je pao dogovor sa predsednikom države Aleksandrom Vučićem.

Predsednik Srbije zaustavio je štrajk, ali konkretne detalje o tome kako mu je to pošlo za rukom juče nismo uspeli da saznamo ni od taksista ali ni iz Vučićevog kabineta. Nezvanično saznajemo da Vučić nije hteo da stane na stranu ni kompanije Kar go ni taksista, ali je taksistima obećao subvencije za nova kola, ne precizirajući ni koliko ni kada.

„Taksisti su potpuno posvećeni unapređenju svoje službe, tome da njihova usluga bude na najvišem nivou, a država je spremna da im ponudi subvencije za to“, rekao je Vučić nakon sastanka.

Predstavnici taksista koji su pregovarali u ime štrajkača koji su 12 dana blokirali ulice oko Vlade Srbije rekli su kako je dogovoreno da će ubuduće da se „proverava da li se sve obavlja po zakonu“.

– Aplikacija je takođe problem, jer to privredno društvo koje posluje po aplikaciji nije registrovano za obavljanje prevoza putnika u drumskom saobraćaju – rekao je Aleksandar Bjelić iz Udruženja taksista Srbije koji je bio na pregovorima. On je rekao i da su se obavezali da će imati strpljenja, te da je ideja predsednika bila da se kvalitet usluga podigne.

– Naravno da taksisti moraju da menjaju sliku o sebi i to ćemo da radimo – rekao je Bjelić. Ta promena slike bi trebalo da podrazumeva i način oblačenja, obraćanje klijentu, način naplate. Bjelić je nakon sastanka najavio i uvođenje kamere u svako vozilo, GPS, a taksisti će dobiti rok od tri godine da zamene svoj vozni park i uvedu kvalitetnija vozila.

Međutim, svi oni koji duguju državi novac za porez, a procenjuje se da je to gotovo polovina od 7.000 taksista, moraće, a to je istakao i Bjelić, da dug izmire do 5. novembra. U suprotnom neće moći da obnove svoje dozvole.

Iz svega ovoga, nije najjasnije kako je sastanak pogodovao taksistima, osim u delu „subvencija“ o kojima se niko ne izjašnjava konkretno. Da li to znači da će rešenje problema kao onomad u slučaju stambenih kredita u švajcarcima biti pronađeno u republičkom budžetu?

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić za Danas kaže da je on pristalica liberalizacije tržišta kada je u pitanju prevoz putnika.

– Mislim da bi trebalo ukinuti minimalnu cenu prevoza, dozvoliti konkurenciju. Kada nema minimalne cene onda svako može da spusti cenu onoliko koliko može – kaže Arsić.

Cene beogradskog taksija, napominje, uopšte nisu niske kada se porede sa cenama u nekim drugim gradovima, tako da za to ima prostora.

– Ako bi pomenute subvencije išle uporedo sa tom liberalizacijom onda bi bile prihvatljive. Da se uvedu na neki određeni kratak vremenski rok, onda dati taksistima vremena da se prilagode i posle toga prepustiti sve slobodnom formiranju cena na tržištu – ističe Milojko Arsić.

300 taksista za Kar go

Uporedo sa vešću da je štrajk taksista završen nakon razgovora sa predsednikom države, drugi Aleksandar Vučić, predsednik Udruženja građana Kar go, podneo je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv organizatora štrajka taksista u Beogradu, jer su „izvršili krivično delo zloupotreba prava na štrajk čime su ugrozili bezbednost građana, naneli materijalnu štetu i uticali na stvaranje loše slike glavnog grada“.

Kar go je pre dva dana predstavio i ranije najavljeni Novi taksi, a predsednik novoosnovanog taksi udruženja „Novi taksi – moj taksi“ Milorad Đokić najavio je juče da se taksisti već javljaju i da će u novom taksi udruženju biti „više od 300 časnih i poštenih taksista“.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

41 reagovanja na “Građani će taksistima plaćati nove automobile iz budžeta”

 1. Ako je ovo tacno , svi na izbore i glasati protiv ove vlasti .
  Dodatni razlozi protiv ove vlasti su :
  – ekstremno visoki racuni za komunalne usluge ,
  -skupa struja,
  -skupo gorivo ,
  -visoki porezi ,
  -skupa hrana .
  -niska primanja .

 2. Kad su poljoprivrednici protestvovali između ostalog i za neisplaćene subvencije, Vučića je bilo baš briga. Zemljište je razdeljeno lažnim Arapima i Tenisu koji više niko ne pominje, subvencije poljoprivrednicima se i dalje ne isplaćuju, ali za taksiste ima…

   • Krenuše paori onomad, sa sve traktorima i mehanizacijom da blokiraju Beograd. Samo im žandarmi ne dadoše da priđu gradu, a ne da blokiraj centar. Mi se sećamo unazad dve, dve i po godine.

   • Tačno tako. Ja sam taksista i ne očekujem od toga ništa, a sem toga u situaciji kad ne znam koliko će još dozvoliti taksiranje na crno ne mogu ništa ni da planiram. Sem toga, dobili smo info da su te subvencije ustvari od sredstava EU namenjenih za to, tako da neće to plaćati građani Srbije ako uopšte bilo kome nešto bude i plaćeno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.