Grubješić: Mali Šengen doprinosi slobodnijem i stabilnijem Balkanu 1Suzana Grubješić Foto: Medija centar

Mini Šengen, kako je nazvana deklaracija koju su potpisali zvaničnici Albanije, Srbije i Severne Makedonije, odnosi se na bližu ekonomsku saradnju i u praksi znači primenu četiri evropske slobode – protoka ljudi, robe, usluga i kapitala, u delu regiona Zapadnog Balkana, ocenila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Suzana Grubješić.

Premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisali su danas u Novom Sadu dokument o tzv. malom Šengenu kojim se predvidja implementacija slobode protoka roba, kapitala, ljudi i usluga.

„U situaciji u kojoj se EU bavi sopstvenim problemima i verovatno odlaže otpočinjanje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, važno je da se podrže ovakve inicijative jer one doprinose stvaranju slobodnijeg i stabilnijeg Zapadnog Balkana“, istakla je Grubješić.

I generalna sekretarka EPuS, kao i visoki zvaničnici tri zemlje Zapadnog Balkana, očekuje da će se i ostali iz regiona uskoro pridružiti inicijativi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari