Hoće li Fijat opet dobiti subvencije? 1Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da Fijat ostaje u Srbiji i nakon 29. septembra kada ističe desetogodišnji ugovor sa tom kompanijom te da „ne postoji nijedan razlog da sumnjamo u to“.

Poruka premijerke nije nikakva novost, ali budući planovi Fijata, o kojima će premijerka ove nedelje razgovarati sa rukovodstvom te kompanije, jesu. Očekuje se da Brnabić razgovara sa Alfredom Leđeom, koji je nadležan za proizvodnju u svim Fijatovim evropskim fabrikama i generalnom direktorkom Fijat Krajsler automobili Srbija Silvijom Verneti.

Brojni domaći mediji minulog vikenda su javili da je u Kragujevcu startovala serijska proizvodnja „fijata 500L“ na hibridni pogon, zatim da će uskoro da počne i proizvodnja tog modela na elektro pogon, kao i da će najdalje do sredine naredne godine i proizvodnja potpuno novog modela. Iako bi svi voleli da stvari stoje baš tako, situacija je poprilično drugačija. U Fijatovoj fabrici u Kragujevcu u poslednjih nekoliko meseci uhodava se ugradnja motora EURO 6 „B“, koji zadovoljava najzahtevnije evropske standarde u oblasti zaštite životne sredine, ali se tu radi o standardnom motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, a ne hibridnom agregatu. Proizvodnju hibridnog modela „500L“ u Srbiji počivši šef FCA Serđo Markione pre dva i po meseca je najavio kao deo budućih planova, a slično je nagovestio i oko proizvodnje električnih automobila game „500“.

Proizvodnja potpuno novog modela u Kragujevcu, sve i da je o tome doneta odluka, a nije, i sve i da je ove sedmice tokom posete Srbiji najave predstavnici Fijata, ne bi mogla da počne pre 2020. godine.

Ono što zaposlene i širu javnost zanima je pod kojim uslovima će posle 29. septembra Fijat nastaviti rad u Srbiji, odnosno da li će i ubuduće biti oslobođen svih poreza i doprinosa, a o tome ne znamo ništa.

Poseta od koje strahuju i poslovodstvo i zaposleni

U Kragujevac, sutra, kako saznaje naš list, dolazi Alfredo Leđero, jedan od vodećih menadžera u Fijatu. Od njegove posete strahuju, kako se čuje, i poslovodstvo i zaposleni. Poslovodstvo se pribojava da bi, kao što je to već činio, mogao ponovo da „promeša karte u menadžmentu“, dok zaposleni strahuju od novih otpuštanja. Leđera „bije glas“ da je on bio taj koji je pre dve godine odlučio da se u kragujevačkoj fabrici ukine jedna od tri smene i otpusti više od 1.000 radnika u Fijatu i kooperantskim fabrikama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari