HORES: NBS odbila zahtev hotelijera za novi moratorijum na kredite 1Foto: Pixabay/Olya Adamovich

Narodna banka Srbije (NBS) odbila je zahtev hotelijera da im omogući novo odlaganje kredita, rekao je danas direktor Udruženja hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije (HORES) Georgi Genov.

„NBS nam je poslala pismo u kome nas upućuje da se obratimo komercijalnim bankama za novo odlaganje kredita“ , rekao je Genov za Betu.

Dodao je da bi banke od toga imale koristi jer bi se otplaćivala kamata, a odložila bi se otplata glavnice zajma zbog čega bi banke imale uvećanu zaradu, a hotelima bi se omogilo da prežive jer sada nemaju gotovo nikakvih prihoda.

Zahtev za odlaganje ili zastoj u otplati (moratorijum) jedan je od nekoliko koje je sredinom novembra tražila turistička privreda, uz smanjenje poreza na dodatu vrednost (PDV) na hranu sa 20 na deset odsto, odlaganje ili otpis poreza i doprinosa na zarade i pojednostavljivanje procedure prijavljivanja sezonskih radnika.

NBS je dva puta ove godine, u paketima pomoći države privredi zbog pandemije virusa korona propisala mere odlaganja kredita na ukupno pet meseci i taj rok je istekao u septembru.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “HORES: NBS odbila zahtev hotelijera za novi moratorijum na kredite”

  1. Moratorijum na otplatu kredita hotelijerima i građanima se mora uvesti barem od septembra do kraja decembra jer veliki broj građana je ostao bez posla a i merama je smanjena mogućnost i zaposlenja i zaraze.
    Kada je uveden moratorijum broj obolelih nije prelazio 100 a mrtvih ni 10 a sada preko 7.000 obolelih preko 50 nikakve ekonomske mere pomoći građanima.
    Gde je ekonomski krizni štab i šta radi???

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.