Hotelijeri zadovoljni dobijenim subvencijama od države 1Foto: Pixabay/Olya Adamovich

Uz uslov da do kraja godine ne otpuste nijednog radnika vlasnici hotela u gradovima u Srbiji dobiće pomoć države od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi.

Odluka je javnosti saopštena juče nakon niza sastanaka koje su predstavnici države imali sa hotelijerima u poslednje dve nedelje. Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će u narednih 10 dana biti objavljen i javni poziv za sve koji žele da se prijave za pomoć, koja bi mogla da stigne krajem septembra ili najkasnije početkom oktobra ove godine. U trenutku kada je popunjenost gradskih hotela tek nešto malo iznad nule, za hotelijere, kako kažu, svaka pomoć je velika.

„Ova pomoć je značajna i pomoći će hotelima da prežive i da pokušaju da se pripreme za narednu sezonu, odnosno za proleće. Ima tu dosta stvari koje treba uraditi, inovacije i investicije, ali ovo će pomoći da preživimo“, ističe predsednik HORES-a Georgi Genov za Danas.

Njegov kolega iz Udruženja i vlasnik nekoliko hotela, od kojih su neki i gradski Tomislav Momirović kaže da je ovo još jedna u nizu pomoći države, posle tri minimalca i dve uplate u visini od 60 odsto od minimalne zarade.

„Ovo je selektivna i direktna podrška ugroženim hotelima, što znači da se isključivo odnosi na one hotele u gradovima koji nikako nisu uspeli da nadomeste velike gubitke zbog nedolaska stranih gostiju. Ovo će pomoći hotelima da opstanu i da sačuvaju zaposlene“, napominje Momirović.

On ističe da je turizam trebalo da bude generator privrednog rasta, ali da to sada nije moguće zbog situacije u kojoj se ovaj sektor našao ne samo u našoj zemlji, već i u celom svetu.

Na pitanje da li su gradski hoteli u poslednja dva meseca napravili neki korak napred i pomakli se sa mrtve tačke, Momirović kaže da i dalje sve stoji.

„Popunjenost je između nula i pet odsto, prosek od 9 odsto popunjenosti imate kada računate i one koji u pojedinim hotelima žive za obično male pare. Kada pričamo o tome kakva je situacija i da li ide dobro ili loše, kada imate pad od 10 odsto onda kažete da je loše. Sada imamo pad veći od 90 odsto, tako da biznis ustvari ne postoji“, naglašava Tomislav Momirović. On podseća da je u Beogradu od 110 do 120 hotela koliko ih ima više od 50 odsto zatvoreno.

Direktor hotela Radison kolekšen u Beogradu Aleksandar Vasilijević rekao je da je „ovo velika pomoć koju će gradski hoteli moći da iskoriste za plaćanje radnika i za promociju“.

„Ova finansijska podrška je dobrodošla jer su hoteli konstantno u minusu, a država je preuzela deo rizika kako se od 1. septembra ne bi zatvorio veliki broj hotela“, rekao je Vasilijević, a prenela Beta.

Kako je dodao, pomoć od 50.000 evra do 200.000 koliko će dobiti hoteli „veliki je vetar u leđa i dobar znak za investitore“.

S druge strane, suvlasnik Industrije mesa „Matijević“, u čijem sastavu posluje nekoliko hotela, Zoran Matijević, rekao je da poslovanje hotela ima „velike padove“ i da će se vlasnici preračunati da li im je isplativije da prihvate pomoć države ili zatvore hotel i otpuste radnike.

Za hotele 1,2 milijarde dinara

Najavljujući juče mere posle sastanka u Privrednoj komori Srbije Siniša Mali je rekao da je u Srbiji trenutno kategorizovano 380 gradskih hotela i da od toga svega 112 radi, dok je u Beogradu od 115 njih, otvoreno trenutno svega 42 hotela. Mali je na Instagramu nešto kasnije objavio i da će država za ovu meru izdvojiti 1,25 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari