Predstavnici kineske kompanije FAU koji su juče posetili pribojski FAP bili su prijatno iznenađeni očuvanim kapacitetima, nekada vodećeg proizvođača teških kamiona u Evropi.
– Dolazak kineske delegacije dogovoren je krajem prošle godine, prilikom posete ministra ekonomije Mlađana Dinkića i privredne delegacije Srbije, Kini.

Predstavnici kineske kompanije FAU koji su juče posetili pribojski FAP bili su prijatno iznenađeni očuvanim kapacitetima, nekada vodećeg proizvođača teških kamiona u Evropi.
– Dolazak kineske delegacije dogovoren je krajem prošle godine, prilikom posete ministra ekonomije Mlađana Dinkića i privredne delegacije Srbije, Kini. Tada je napravljen uvid u potencijale kompanije FAU koja je kompatibilna fabrikama u Kragujevcu i Priboju. Jedan od prioriteta Ministarstva ekonomije jeste uspešna privatizacija preduzeća iz oblasti automobilske industrije. To znači pronalaženje strateškog partnera koji će omogućiti da automobilska industrija u Srbiji bude ne samo servis kupcima nego i značajan izvoznik. Ova poseta predstavlja samo prvu stepenica u saradnji sa jednom ovako uspešnom kompanijom kakva je FAU – izjavila je na konferenciji za novinare Verica Kalanović, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja.
Ona je potvrdila da je Ministarstavo ekonomije za subvencionisanje proizvodnje u FAP, u prva tri meseca ove godine, izdvojilo oko 26 miliona dinara, ali je dodala da do kraja godine pribojska fabrika mora da uđe u proizvodnju koja neće zahtevati subvencije.
– Impresionirani smo onim što smo videli u Zastavi i FAP i mogu reći da smo mi imali sličan razvojni put kao i vi. Bićemo veoma počastvovani ako nađemo strateškog partnera na ovom području što će nam omogućiti da proizvodimo, ali i da plasiramo svoje proizvode na srpskom tržištu – izjavio je pomoćnik predsednika kompanije FAU, Ksu Hajguang.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari