Inflacija raste, ali ostaje u okviru cilja 1Foto: Fonet TV

Međugodišnja inflacija tokom celog perioda projekcije Narodne banke ostaće u ciljanom rasponu od tri plus minus 1,5 odsto.

Do kraja ove i u prvom tromesečju 2022. godine inflacija će biti u gornjem nivou raspona, a od druge polovine sledeće godine inflacija će se vratiti u donji nivo, od 1,5 do tri odsto”, rekla je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, na predstalvjanju Izveštaja o inflaciji.

Ona je istakla da su uzroci inflacije privremeni i da zbog toga NBS nije povećavala referentnu kamatnu stopu.

“Narodna banka nastavlja da vodi podsticajnu monetarnu politiku. Ostajemo podrška vladi i njen partner u podsticanju privrednog rasta”, istakla je Tabaković.

Referentna kamatna stopa ostala na jedan odsto što je za 1,25 poena niže nego pre izbijanja pandemije.

Prema njenim rečima, kreditna aktivnost je ubrzana, tako da su odobreni krediti u prvoj polovini 2021. godine bili za 25 odsto veći nego u istom periodu 2020. i na istom nivou 2019. godine.

Ona je ocenila da visoke stope privrednog rasta beleže pre svega SAD i Kina, kao i da se brži globalni privredni oporavak odrazio i na kretanje inflacoije u gotovo svim zemljama.

“Nagli porast tražnje, kojoj ponuda u uslovima zastoja i ograničenja u lancima snabdevanja nije mogla da odgovori u kratkom roku dovela je do rasta metala, cena građevinskog materijala…”, ocenila je guvernerka. Ona je istakla i da je inflacija u SAD dostigla 5,4 odsto, u Rusiji 6,5 odsto, evrozoni 2,2 odsto, a Nemačkoj 3,8 odsto što je najviše u psoeldnje tri decenije.

“U Srbiji poskupljenja su na nekim segmentima tržišta, ali inflacija je ipak i dalje oko cilja. Inflacija u Srbiji je niža nego u većini zemlja regiona sa istim režimom monetarne politike. Tome su najviše doprineli stabilan kurs i usidrena inflaciona očekivanja privrede i finansijskog sektora”, rekla je ona dodajući da stabilna bazna inflacija potvrđuje pretpostavku da se radi o privremenom efektu rasta cena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari