Inflacija u evrozoni u septembru najviša od 2008, podstaknuta skokom cena energenata. 1Foto:Beta-AP

Stopa inflacije u zemljama evrozone porasla je u septembru na 3,4 odsto na godišnjem nivou zbog skoka cene energenata, saopštila je danas evropska statistička agencija Eurostat.

Među glavnim elementima indikatora cena, energetski sektor je prošlog meseca beležio najveći porast cena od 17,4 odsto, posle rasta od 15,4 odsto u avgustu, naveo je Eurostat.

Od juna inflacija u evro zoni raste svakog meseca, i bila je 2,2 odsto u julu i 3 odsto u avgustu, što osetno prelazi ciljanu inflaciju Evropske centralne banke od dva odsto.

Pritisak na cene izaziva strah na finansijskim tržištima da će uslediti podizanje kamatnih stopa. Međutim Evropska centralna banka kao i njen američki pandan Fed, ocenjuju da je fenomen privremen.

ECB za sada ne planira da zaoštri svoju monetarnu politiku. Predsednica ECB Kristin Lagard upozorila je u utorak da treba paziti da se preterano ne reaguje na kretanje inflacije izazvane prolaznim uticajima.

Stopa inflacije zabeležena u septembru u 19 zemalja evrozone je najviša od septembra 2008. godine kada je bila 3,6 odsto, rekao je za Frans pres portparol Eurostata.

Po oceni mnogih stručnjaka sadašnji skok inflacije najviše je povezan sa porastom cena nafte i gasa i sa nestašicama sastavnih delova u industriji koji se objašnjavaju snažnim ekonomskim oporavkom posle pandemijske krize.

U sektorima van energije potrošačke cene porasle su mnogo umerenije prošlog meseca. One su porasle za 2,1 odsto u industriji, posle 2,6 u avgustu, za 2,1 u sektoru prehrane, alkohola i duvana (2 odsto u avgustu) i 1,7 odsto sektoru usluga (1,1 odsto u avgustu), naveo je Eurostat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari