Infostud: U 2019. porast oglasa za posao od 14 odsto 1Foto: Pixabay/rawpixel

U 2019. godini ponovo je zabeležen porast broja oglasa za posao i potražnjom za kadrovima od 14 odsto u odnosu na 2018.godinu, pokazuju podaci sajta za zapošljavanje poslovi.infostud.com.

Tokom prethodne godine preko 225.000 kandidata je imalo šansu da se zaposli na oko 49 hiljada raspisanih pozicija.

Kao i prethodnih godina najviše su se tražili kadrovi iz oblasti trgovina/prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika, a najtraženije pozicije su bile prodavac, komercijalista, vozač, magacioner i telefonski operater, navodi se u saopštenju.

Poslodavci su tokom 2019. godine u preko 57 odsto oglasa za posao tražili srednju stručnu spremu, dok se u nešto manje od 40 odsto oglasa tražla visoka ili viša stručna sprema.

I pored porasta broja oglasa za posao i većeg broja kandidata koji su konkurisali na raspisane pozicije, broj prosečnih prijava i dalje je u blagom padu. U 2019.godini na jedan oglas prosečno je konkurisalo 65 kandidata.

Oglasi na stranom jeziku činili su 24 odsto ukupnog broja, od kojih se najviše tražio engleski, zatim nemački, mađarski i ruski. Porast takođe vidimo u oglasima koji su namenjeni osobama sa invaliditetom (ukupno 8 odsto).

Pozicije koje i u prošloj godini beleže deficit i teži dolazak do kadrova su i dalje zanatska zanimanja poput frizera, stolara, mesara, pekara, metalostrugar i farbar.

Sa druge strane pozicije koje su imale veliku potražnju od strane kandidata bile su prodavac, komercijalista, radnik u proizvodnji, knjigovođa i telefonski operater.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari