Infrastruktura železnice Srbije: Putni prelazi u Nišu ne rade zbog krađe kablova na pruzi 1 Foto: Wikipedia

Na više mesta duž cele dužine mosta preko reke Nišave ukradeni su železnički kablovi, što je direktno uticalo na rad signalno-sigurnosnih uređaja, a samim tim i na funkcionisanje putnih prelaza na ovom delu pruge kroz Grad Niš, saopšteno je iz Infrastrukture železnice Srbije.

Kako navode, sinoć u 23 sata prijavljene su smetnje u radu svih putnih prelaza od železničke stanice Niš do železničke stanice Ćele Kula, nakon čefga su stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ u Nišu odmah izašle na teren.

„Saniranje kvarova i zamena kablova još uvek je u toku, a stručne službe „Infrastrukture železnice Srbije“ nastoje da posao završe u što kraćem roku, kako bi se obezbedilo normalno funkcionisanje putnih prelaza na ovom delu pruge kroz Niš, iako je kvar prouzrokovan krađom kablova izuzetno ozbiljan“, ističu u saopštenju.

Ovakve krađe, kako naglašavaju predstavljaju direknu štetu i ugrožavanje železničke imovine, koji mogu da utiču i na funckionisanje saobraćaja u Nišu.

„Infrastruktura železnice Srbije prijavila je ovu krađu nadležnim državnim organima i tokom dana će biti prikupljene informacije i dokazi. Biće podnete krivične prijave zbog ugrožavanja bezbednosti saobraćaja“, navode iz železnica.Takođe, traže od nadležnih državnih organa da se ovakve krađe, kojih ima i na drugim prugama širom Srbije, tretiraju kao ugrožavanje bezbednosti u saobraćaju.

„U ovoj situaciji, odmah su primenjeni železnički propisi kada putni prelazi ne rade, pa bezbednost saobraćaja nije bila ugrožena. To znači da vozovi, u skladu sa pravilnicima, staju pre putnog prelaza i sirenom daju dug zvučni signal pre putnog prelaza. Tek nakon što se mašinovođe uvere da na putnom prelazu nema nikoga, i da ne postoji mogućnost da se dogodi nesreća, vozovi nastavljaju vožnju preko putnog prelaza“, navode u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari