Insajder: Iz budžetskih rezervi još 16,5 miliona dinara za Beograd zbog manjih prihoda 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Vlada Srbije odlučila je da izdvoji još 16,5 miliona dinara (oko 140.000 evra) iz tekuće budžetske rezerve za grad Beograd, a kao razlog je navedeno da se sredstva odobravaju usled smanjenih prihoda budžeta glavnog grada, objavio je danas Insajder.

Odluka je doneta samo dva meseca nakon što je Vlada Srbije iz budžetskih rezervi izdvojila 1,8 miliona dinara za Beograd, navedeno je na tom portalu.

Precizirano je da je na sednici Vlade Srbije 31. oktobra, usvojeno rešenje kojim se odobrava isplata 16,5 miliona dinara iz budžetskih rezervi, a u dokumentu se navodi da se transfer gradu Beogradu odobrava „za izvršavanje obaveza, usled smanjenog obima prihoda tog grada“.

Insajder podseća da „budžetske rezerve već godinama predstavljaju izvor sredstava koja se dele za različite namene lokalnim samoupravama, uprkos činjenici da svi gradovi i opštine dobijaju sredstva koja su im opredeljena godišnjim budžetom. Na ovaj način se neretko izdvaja dodatni novac i za grad Beograd i to uz različita obrazloženja“.

Portal je naveo da su na sednici Vlade 29. avgusta, gradu Beogradu odobrena dva transfera od po 100 miliona i 120 miliona dinara, odnosno ukupno 220 miliona, a obrazloženja zašto su ta sredstva odobrena su identična.

„Sredstva se odobravaju na ime transfera gradu Beogradu za izvršavanje obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti“, navodi se u odlukama o odobravanju sredstava budžetskig rezervi za grad Beograd, prenosi Insajder.

Ranije transfere Beogradu, ali i ostalim gradovima i lokalnim samoupravama, Vlada je odobravala uz različita obrazloženja.

Tako je na primer prestonici u februaru ove godine dodeljeno 1,9 milion evra zbog nepredvidjenih troškova u postupku pripreme i donošenja budžeta.

Tada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao za Insajder da je Grad novac dobio za ulaganje u objekte namenjene kulturi.

Vlada je prethodno izdvajala dodatni novac za Beograd uz obrazloženje da je u pitanju „smanjenja obima budžeta lokalne samouprave“.

To je učinjeno i krajem prošle godine kada je Vlada za 12 opština i gradova, medju kojima je bio i Beograd, opredelila 8,3 miliona evra.

Tada je, odgovarajući na pitanja zašto je Vlada Beogradu uplatila novac sa obrazloženjem da je u pitanju „smanjenje obima budžeta“ ako gradski čelnici tvrde da je kasa puna, Goran Vesić izjavio da se ova formulacija koristi jer je to jedina zakonska formulacija koja postoji.

Insajder podseća da je samo u prošloj godini Beograd iz budžetskih rezervi dobio najmanje 7,7 miliona evra.

Ovaj novac, po tvrdnjama gradskih čelnika, navodi portal, korišćen je za različite namene – od spomenika Zoranu Đinđiću, završnog turnira košarkaške Evrolige, preko isplate odštete roditeljima koji su vrtiće plaćali više od predvidjenog, pa do rekonstrukcije fasada na teritoriji gradske opštine Zemun.

Fiskalni savet je u svom izveštaju iz 2018. naveo da je Vlada u prethodne tri godine iz budžetske rezerve, koju pune svi građani Srbije, za pojedine lokalne budžete izdvojila ukupno 100 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari