Inspekcija rada: MBA Ratko Mitrović krši zakon 1Ilustracija Foto: Stanislav Milojković

Dnevni list Danas se Ministarstvu rada obratio sa pitanjem da li su išli u inspekciju u MBA Ratko Mitrović Niskogradnja nakon što su nam radnici ovog preduzeća rekli da nisu dobili šest zarada za prošlu godinu, kao i osam naknada za prevoz. Inspekcijski nadzor urađen je, kako kažu u Ministarstvu, na osnovu prijava podnetih od strane bivših zaposlenih kod poslodavca MBA Ratko Mitrović Niskogradnja kojima poslodavac nije isplatio zarade i druga primanja u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa.

– Utvrđeno je da su tačni navodi iz podnetih prijava, u kojima je navedeno da poslodavac kasni sa isplatama zarada i naknadama troškova prevoza i da ne postupa u skladu sa Zakonom o radu, a zbog čega je inspektor rada protiv poslodavca podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka – ističu u ovom ministarstvu.

Inspekciji rada su tokom januara, napominju, stigle još dve prijave bivših zaposlenih u MBA Ratko Mitrović i povodom njih će biti izvršen inspekcijski nadzor i preduzete mere u skladu sa nadležnosti i ovlašćenjima inspekcije rada.

Kako smo već pisali, MBA Ratko Mitrović Niskogradnja, u vlasništvu Branka Miljkovića, godinama posluje na sličan način. I tokom rekonstrukcije Slavije, Ruzveltove i Bulevara oslobođenja u Beogradu pre dve godine radnici tog preduzeća su štrajkovali zbog neisplaćenih zarada. Uprkos tome, ovo preduzeće se, što nam je potvrdilo i Ministarstvo građevinarstva nalazi na „beloj“ listi poslodavaca. Sindikati tvrde za Danas da „godinama upozoravaju nadležne na anomalije u tom preduzeću“, te na loš odnos menadžmenta prema radnicima i neisplaćivanje plata i doprinosa, ali da na to nadležni ne reaguju.

MBA Ratko Mitrović se ne nalazi ni na crnoj listi Ministarstva rada, jer kao i u slučaju Ministarstva građevinarstva ne postoji kriterijum kojim se meri odnos prema radnicima, kao i kašnjenje sa isplatama zarada. Na listi Ministarstva rada nalaze se isključivo preduzeća koja zapošljavaju radnike na „crno“, odnosno ona kod kojih je inspekcija zatekla radnike „bez papira“.