Inspekcija rada: MBA Ratko Mitrović krši zakon 1Ilustracija Foto: Stanislav Milojković

Na osnovu prijava bivših zaposlenih u MBA Ratko Mitrović Niskogradnja inspektori rada bili su u inspekciji u ovom preduzeću 19. decembra prošle godine i pritom utvrdili da poslodavac kasni sa isplatama i ne postupa u skladu sa zakonom, rečeno je Danasu u Ministarstvu rada.

Dnevni list Danas se Ministarstvu rada obratio sa pitanjem da li su išli u inspekciju u MBA Ratko Mitrović Niskogradnja nakon što su nam radnici ovog preduzeća rekli da nisu dobili šest zarada za prošlu godinu, kao i osam naknada za prevoz. Inspekcijski nadzor urađen je, kako kažu u Ministarstvu, na osnovu prijava podnetih od strane bivših zaposlenih kod poslodavca MBA Ratko Mitrović Niskogradnja kojima poslodavac nije isplatio zarade i druga primanja u roku od 30 dana od dana prestanka radnog odnosa.

– Utvrđeno je da su tačni navodi iz podnetih prijava, u kojima je navedeno da poslodavac kasni sa isplatama zarada i naknadama troškova prevoza i da ne postupa u skladu sa Zakonom o radu, a zbog čega je inspektor rada protiv poslodavca podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka – ističu u ovom ministarstvu.

Inspekciji rada su tokom januara, napominju, stigle još dve prijave bivših zaposlenih u MBA Ratko Mitrović i povodom njih će biti izvršen inspekcijski nadzor i preduzete mere u skladu sa nadležnosti i ovlašćenjima inspekcije rada.

Kako smo već pisali, MBA Ratko Mitrović Niskogradnja, u vlasništvu Branka Miljkovića, godinama posluje na sličan način. I tokom rekonstrukcije Slavije, Ruzveltove i Bulevara oslobođenja u Beogradu pre dve godine radnici tog preduzeća su štrajkovali zbog neisplaćenih zarada. Uprkos tome, ovo preduzeće se, što nam je potvrdilo i Ministarstvo građevinarstva nalazi na „beloj“ listi poslodavaca. Sindikati tvrde za Danas da „godinama upozoravaju nadležne na anomalije u tom preduzeću“, te na loš odnos menadžmenta prema radnicima i neisplaćivanje plata i doprinosa, ali da na to nadležni ne reaguju.

MBA Ratko Mitrović se ne nalazi ni na crnoj listi Ministarstva rada, jer kao i u slučaju Ministarstva građevinarstva ne postoji kriterijum kojim se meri odnos prema radnicima, kao i kašnjenje sa isplatama zarada. Na listi Ministarstva rada nalaze se isključivo preduzeća koja zapošljavaju radnike na „crno“, odnosno ona kod kojih je inspekcija zatekla radnike „bez papira“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari