“Internet radnici Srbije” hoće u radnu grupu za regulisanje statusa frilensera 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Udruženje „Internet radnici Srbije“ obartilo se otvorenim pismom Vladi Srbije u kome izražava protest što njegovi predstavnici nisu uključeni u sastav radne grupe za pripremu predloga kojima se reguliše status frilensera.

Smatramo da je praksa Vlade da uvodi transparentnost u radu na novim propisima putem radnih grupa za koje se mogu prijaviti i predstavnici civilnog društva neiskrena, ako se selektivno primenjuje – ističu u udruženju “Internet radnici Srbije” i navode da ono okuplja internet radnike nezadovoljne dogovorom koji su druga udruženja postigla sa Vladom, te da je učešće njegovih predstavnika u radnoj grupi “neizostavno jer ni jedno drugo udruženje ne predstavlja tu kategoriju ljudi”.

IRS ne prihvata nikakva plaćanja navodnih prošlih dugova i jedan od  ciljeva udruženja je otpis svih potraživanja pre 14. oktobra 2021. godine kada je Poreska uprava prvi put obavestila zaposlene na internetu o njihovim obavezama.

Posebno ističemo nužnost da se aktuelizuje razgovor o nenaplativosti navodnih prošlih dugova internet radnika u uslovima u kojima je desetine hiljada naših kolega ostalo bez posla ili je egzistencijalno ugroženo odlukom kineskih vlasti da sprovedu reformu u polju obrazovanja, odnosno odlukom najveće digitalne platforme, Shutterstock, da u uslovima pandemije virusa korona optimizuje svoje poslovanje i višestruko smanji nadoknade angažovanim internet radnicima. Ovo pismo upućujemo i svima koji su pozvani u radnu grupu, i pozivamo ih da podrže naš zahtev i odbiju učešće dok se na njega ne odgovori pozitivno. Uprkos neslaganjima u našim stavovima, verujemo da ni Udruženje radnika na internetu, kao ni Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije nemaju nameru da pristanu da budu samo scenografija za predstavu u režiji Vlade, Ovo – poručuju iz uduruženja “Internet radnici Srbije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari