Šabačko selo Štitar priprema vakuumsku kanalizaciju 1Foto: Stanislav Milojković

Na području Šapca ima 50 sela sa oko 60.000 stanovnika.

Za rešavanje pitanja vodosnabdevanja i kanalizacije na seoskom području, prema računici gradske uprave potrebno je oko 80 miliona evra, i već je upućen poziv republičkoj vlasti da učestvuje u ovom projektu, kako je najavio predsednik države Aleksandar Vučić.

U velikom državnom investicionom planu za ekološke projekte izdvojiće se nekoliko milijardi evra. Prvi koji su ovde krenuli su meštani mačvanskog sela Štitar o to sa projektom izgradnje vakuumskog tipa kanalizacije. Uz pomoć stručnjaka iz JKP“Vodovod“ kao i iz Slovenije, primenila bi se tzv. vakuumska kanalizacija, pogodna za ravničarske terene. Ovej način primenjuje se u Holandiji već vek i po, a u Sloveniji u protekle dve decenije.

Zanimljivo je da bi klasična, gravitaciona kanalizacija koštala oko 3,5 miliona evra, i bila bi skuplja od vakuumske. Pre svega bilo bi potrebno izgraditi šest do devet podsistema. Ono što je neophodno jeste prečistač koji staje oko pola miliona evra. Ova kanalizacija bi se izlivala u Mačvanski kanal. I to po parametrima koji se primenjuju u šabačkom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, gde je nakon prerade voda 40 odsto čistija od savske vode.

S obzirom na to da je za izgradnju sanitarni ispravne septičke jame potrebno uložiti više od hiljadu evra po domaćinstvu, ova investicija bila bi trajno i na duži rok jeftinije rešenje. Na ovaj način zaštitilo bi se zemljište kao i podzemne vode od zagađenja. Sa oko 700 domaćinstava izgradnja vakuumske kanalizacije u Štitaru može se realizovati u kratkom roku, ali bi svakako bilo dobro da i država učestvuje u tome kako bi se praktično ispunili ekološki ciljevi.

Subvencije za navodnjavanje

U Mačvi i Posavotamnavi podzemne vode nalaze se na svega nekoliko metra dubine i po projektu gradske vlasti ovde bi se uskoro subvencionisali sistemi za navodnjavanje kap po kap. Time bi se udvostručili ratarski prinosi, pre svega soje i kukuruza, a ujedno štedela voda. Ovo je primer i za ostala sela, pre svega u ravničarskom delu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari