Istinomer: Nerealno da će plate biti 500 evra do kraja godine 1Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Da bi prosečna plata u decembru 2018. godine u Srbiji iznosila 500 evra kako je više puta obećao predsednik Aleksandar Vučić, neophodno je da bude ispunjen jedan od dva uslova, navodi Istinomer.

Prvi uslov je, kako ističu da plate u javnom sektoru porastu za skoro 55 odsto do kraja godine (tj. da premaše 85 hiljada dinara), a drugi da evro na kraju 2018. vredi 102,2 dinara, umesto sadašnjih 118,17 dinara, pokazuje analiza Istinomera.  Međutim, ostvarivanje bilo kog od ova dva uslova ni izbliza nije realno očekivati.

Kako navode u saopštenju, ostvarivanje prvog uslova, koji podrazumeva da prosvetni i zdravstveni radnici, policija, vojska i ostali zaposleni u javnom sektoru imaju upola veću prosečnu platu (skoro 724 evra), značilo bi da se za plate u javnom sektoru mesečno izdvaja blizu 150 miliona evra više nego do sada ili 1,78 milijardi evra više za celu 2019. godinu. Iako suficit postoji, on se meri u milijardama dinara, a ne milijardama evra, tako da je ova opcija potpuno nerealna.

Druga opcija, da kurs evra na kraju godine vredi 102,2 dinara umesto sadašnjih 118,17 dinara podrazumevala bi potpuni kolaps privrede Srbije u vrlo kratkom roku. Niko više ne bi imao nikakvog razloga da bilo šta izvozi (jer teško je izvoziti i sa sadašnjim kursom), a izvoz čini 50 odsto bruto domaćeg proizvoda. To i ovu opciju čini nerealnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari