Istraživanje: Petina mladih bez posla 1Foto: Pixabay/Candid_Shots

U Srbiji, od ukupnog broja nezaposlenih, petinu čine mladi, pokazalo je istraživanje „Mladi i preduzetništvo“, u okviru projekta „Naša zajednica, naša budućnost – Veća saradnja i zapošljavanje mladih“.

Istraživanje je sprovela Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) u partnerstvu sa Beogradskim centrom za ljudska prava, organizacijom “M-peeria” i Nacionalnom asocijacijom praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR), saopštio je KOMS.

Najveći broj mladih kao jedan od osnovnih razloga za samozapošljavanje navodi da nisu mogli da pronađu posao za platu, a novac za započinjanje sopstvenog posla su dobili od porodice ili prijatelja, navedeno je u saopštenju povodom istraživanja koje, osim analize preduzetništva mladih, sadrži i 15 preporuka za unapređenje politika za razvoj preduzetništva.

Značaj projekta „Naša zajednica, naša budućnost – Veća saradnja i zapošljavanje mladih“ je podizanje svesti o poteškoćama sa kojima se susreću mladi u Srbiji u pogledu samozapošljavanja, ali i slanje konkretnih preporuka resornim institucijama kako bi se stvorili što bolji uslovi za nezaposlene mlade u Srbiji.

Prva na spisku od 15 preporuka je da Ministarstvo omladine i sporta duplira broj programa, projekata ili aktivnosti usmerenih ka mladima u sklopu Akcionog plana za sprovođenje Nacionalne strategije za mlade.

U skladu sa tim planom, predlaže se i dvostruko veći broj programa i projekata do kraja realizacije akcionog plana i povećanje sredstava za te namene u iznosu do 100 miliona dinara.

Nova Nacionalna strategija za mlade, sugerisano je u preporukama, mora da prepozna mlade kao posebnu kategoriju i mora da definiše ciljeve, mere i aktivnosti da smanji broj mladih u kategoriji nezaposlenh.

Traži se i jasno definisanje i strateški cilj – zapošljavanje mladih osoba i povećanje broja korisnika akcionih planova. Jedna od preporuka je i da nova Strategija za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti u strateške ciljeve mora posebno da unese razvoj preduzetništva mladih kroz pogodnosti poput poreskih olakšica, lakšeg pristupa novim tržištima i unapređenja poslovnog okruženja za mlade preduzetnike.

Mladi očekuju preduzetništvo kao obavezan predmet u svim srednjim školama

Od nove Strategije razvoja obrazovanja mladi očekuju da „obuhvati uvođenje preduzetništva kao obaveznog predmeta u svim srednjim školama i na većini fakulteta“.

Preporučena je izrada i usvajanje Strategije razvoja ženskog preduzetništva koja bi ojačala mlade žene u preduzetništvu i kreirala bolje uslove za njih.

Definisanje mladog preduzetnika treba da bude posebna zakonska kategorija, a svakog mladog preduzetnika trebalo bi osloboditi poreza i doprinosa u prvih 12 meseci poslovanja, dok bi za svakog njihovog mladog zaposlenog trebalo mogućiti olakšicu od 50 odsto poreza i doprinosa.

Preporučeno je i da se mladim preduzetnicima i privrednim društvima mladih umanje komunalni računi i druge naknade javnih preduzeća za jednu trećinu, kao i da se ukine plaćanje poreza na dobit u prvoj godini uz obavezu da se ne smanjuje broj zaposlenih za više od 15 osto.

Preporučeno je i omogućavanje i povoljnijih uslova za korišćenje finansijskih instrumenata podsticanjem finansijskih institucija, kao i da se kroz izmene zakona o finansiranju lokalnih samouprava definiše dobijanje i korišćenje poslovnog prostora za mlade.

Mladi predlažu i uspostavljanje jasne zakonske regulative za regulisanje venture capital fondova, kao i izgradnju biznis inkubatora – u svakom od 27 gradova bar po jedan.

Preporučeno je da se Zakonom o socijalnom preduzetništvu definiše socijalno privredno društvo mladih, a poslednja na listi je preporuka oporezivanje stopom od 10 odsto za sve proizvode i usluge nastale kod socijalnih privrednih društava mladih.

Ova akcija deo je globalnog projekta “Podrška Evropske unije aktivnom uključivanju mladih”, koji finansira Evropska unija i sufinansira Vlada Srbije, navodi KONS u saopštenju.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Istraživanje: Petina mladih bez posla”

 1. Kako bez posla? Prema najnovijim statistikama RZS, svako domaćinstvo potroši godišnje 67€ na prostituciju.

 2. E baš će svi da budu „preduzetnici“ jer su svi na istoma intelektualnom nivou. Kada se pogleda naše „privatno preduzetništvo“ najveći broj „privatnih preduzetnika“ pqčaka javna preduzeća sa rukovodicima koji su postavljeni od partije na vlasti. I tako decenijama se „razvija preduzeništvo“ kod nas gde je važnije sa čijom babom ti je baba čuvala ovce na nekoj planinčini nego stvarni kvalitet.
  Dea i mladi su žrtve svojih roditelja koji nastavljaju sa starom „politikom“ „uči sine da ne moraš da radiš“. A onda kad završe gimnazije, više uzaludne i fakultete koji uopšte ne treba da postoje jer nema posla za njihove svršene studente, „mladi postaju nezadovoljni“.
  Kako ono bše „beli“ predsednički kandidat u 27 godina „student više škole“.
  Svako bi hteo da mu dete bude „vučić“ ali ne mogu svi da „završe vučićevu školu“

 3. Prvo da vam kažem da (opet!) treba da usaglasite naslov sa tekstom: u naslovu kažete 20% mladih bez posla, a u tekstu kažete 20% nezaposlenih čine mladi. Pa majkoviću bre, da li je to isto, i gde lažete?

  Drugo da kažem ovoj krovnoj organizaciji da su im predlozi, ne beskorisni, nego štetočinski, za sve – osim za njih programlije.

  I u duhu konstruktivnosti da im ponudim jednu jedinu tačku: nula poreza i doprinosa, uz najjednostavniju on-line prijavu probnog rada, za svakog ko počinje prvi posao, i tako 3 godine ili sve dok mu promet ne pređe 100 hiljada evra – šta god dođe prvo. U tom momentu je dužan da pređe u „obična“ preduzeća, da registruje i firmu i sebe i radnike.

  Tako nekako. A ne samo daj pare daj pare daj pare – pa od koga mislite da ih uzmu, od tih mladih?!?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.