Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIĆ

Time je osporena i zakonitost odluke gradskog parlamenta o izboru Nemanje Dimitrijevića za direktora JKP „Šumadija“, koja je nastala spajanjem „Čistoće“ i još četiri komunalna preduzeća. Dovedena je u pitanje i zakonitost svih odluka koje je Dimitrijević, od sredine 2017. donosio i potpisivao, među kojima su i prošlogodišnje o spajanju „Čistoće“, „Zelenila“, Gradskih tržnica, Gradskih grobalja i Parking servisa u JKP „Šumadija“, te o tehnološkim viškovima i otpuštanju nekoliko desetina zaposlenih u tom preduzeću.

Prethodni direktor Dejan Raonić svojevremeno je podneo tužbu protiv Skupštine grada Kragujevca zbog, kako je naveo, „nezakonitog izbora direktora JKP „Čistoća“, sada JKP „Šumadija“, jer izabrani kandidat nije imao tri godine radnog iskustva u poslovima koji su predmet delatnosti preduzeća (skupljanje otpada koji nije opasan), što je zakonski uslov. Na ovu presudu tuženi – grad Kragujevac, ima pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15 dana.

Ovde se već špekuliše da bi na apelaciji postupak mogao da se razvuče na duži rok, godinu – dve kako bi se izbegla odgovornost sadašnje skupštinske većine i gradskog rukovodstva za kršenje Zakona o javnim preduzećima, ali ostaje otvoreno pitanje zakonitosti odluka koje će direktor JKP „Šumadija“ donositi ubuduće, posebno ona najavljena o kreditnom zaduženju tog preduzeća za više od 13 miliona evra namenjenih rekonstrukciji zgrade gradskih tržnica, izgradnji podzemne garaže i druge infrastrukturne radove.

Povezani tekstovi