Jagode za bolji život Srba i Albanaca 1Foto: Beta/Grad Šabac

Grad Šabac, koji je pre dvadesetak dana bio domaćin delegaciji poljoprivrednika iz Goraždevca, najvećeg srpskog sela na Kosovu i Metohiji, proširio je na opštinu Peć dosadašnju saradnju sa Austrijskom razvojnom agencijom i ambasadom te zemlje u Srbiji.

Reč je o projektu SEED, „Podrška za razvoj obrazovanja i zapošljavanja“ koji je podržalo i srpsko Ministarstvo inostranih poslova, a kako Danas saznaje, među prvim programima trebalo bi da se razviju zasadi jagoda i da se razradi strategija njihovog plasiranja na tržištu. Prema informacijama našeg lista, sličan projekat biće ponuđen i albanskim domaćinstvima u tom kraju, kako bi zajednički nastupili na tržištu i kroz ekonomsku saradnju doprineli kvalitetnijem suživotu.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je sa svojim saradnicima prošle godine bio u poseti Goraždevcu, kazao je da su se tada dogovorili da će sarađivati i da će žitelji tog sela doći u Šabac da nauče kako da na najbolji način proizvedu jagode, ali i ostalo voće i povrće koje mogu da prodaju.

„Očekujem da oni vide da li to može za njih da bude interesantno. Ako zaključimo da je to najbolji način, onda ćemo ući u formalnu komunikaciju s predstavnicima grada Peći oko toga kako da se ta proizvodnja za našu zajednicu tamo podrži“, istakao je tada Zelenović.

Ukoliko se projekat razvije onako kako očekuju učesnici, biće to veliki pomak za žitelje Goraždevca koji se osipa iako su u selu sve srpske institucije izmeštene iz Peći. Sada, prema rečima samih meštana, jako malo ljudi može da se organizuje tako da im proizvodnja bude održiva, a glavna prepreka leži u nestabilnom tržištu i u stalnoj dilemi hoće li moći da prodaju to što proizvedu.

Većina stanovništva živi od socijalnih davanja Srbije i Kosova, ali, kako ističu Goraždevci, „ima poljoprivrednika koji nekim čudom i dalje rade, iako su kao prodavci ucenjeni“. Zato se velike nade polažu u ovaj pionirski projekat koji bi mogao da bude model i za druge gradove Srbije koji su uspostavili saradnju sa opštinama na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari