Javna ponuda akcija Fintel energije na Beogradskoj berzi 1Foto: MATTHIAS BALK/EPA

Na internet stranicama Beogradske berze, objavljen je Jedinstveni prospekt za javnu ponudu akcija i uključenje na regulisano tržište kompanije Fintel energija a.d. Beograd.

Time je zvanično započet proces inicijalne javne ponude akcija te kompanije, koja na ovaj način planira da prikupi 27,5 miliona evra.

– U kupovinu akcija mogu da se uključe ne samo profesionalni, već i privatni investitori, kao i porodice. Naš cilj je da podstaknemo što veći broj ljudi da ulažu u kupovinu akcija. Želim, takođe, da naglasim da nećemo prodavati udeo, već ćemo prikupljati kapital od potencijalnih investitora, kako bismo dalje ulagali u naše projekte u Srbiji – izjavio je Ticijano Đovaneti, izvršni direktor kompanije Fintel energija i naglasio da je u vetroparkove u Srbiji do sada uloženo 150 miliona evra.

Kako je najavljeno, biće emitovano 6.500.000 komada običnih akcija, nominalne vrednosti 500 dinara po akciji. Upis i uplata akcija se obavlja u investicionom društvu M&V Investments a.d. Beograd, ili u ekspoziturama Komercijalne banke. Upis akcija će trajati 90 dana, nakon čega se očekuje i njihovo uključenje u trgovanje na prajm listing Beogradske berze.

– Ovo je značajan dan za domaće tržište kapitala, privredu i građane, s obzirom na to da prvi put jedna privatna kompanija koja posluje u Srbiji prikuplja sredstva za poslovanje posredstvom tržišta kapitala. Na ovaj način se otvaraju nove mogućnosti, kako za kompanije, tako i za potencijalne investitore koji će, na bazi raspoloživih informacija javno dostupnih u prospektu, moći da donesu investicionu odluku – kaže Siniša Krneta, direktor Beogradske berze.

Prvo trgovanje akcijama Fintel energije na Berzi očekuje se u novembru. Javna ponuda akcija će se smatrati uspešnom ako najmanje 1.500.000 novih akcija bude upisano i uplaćeno, ističe se u saopštenju Beogradske berze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari