Javni protest potrošača protiv zloupotrebe EPS-a 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Centar za zaštitu potrošača Forum danas je, povodom Svetskog dana potrošača, uputio javni protest zbog toga što EPS masovno krši Zakon o zaštiti potrošača, pre svega kroz nezakonitu obustavu isporuke električne energije navodnim „kradljivcima struje“.

– Zahtevamo da se svi potrošači kojima je obustavljena isporuka eketrične energije privremeno priključe na sistem, a da se uz primenu Zakona o zaštiti potrošača sprovede zakonski potupak za svaki konkretan slučaj. Tražimo da EPS formira komisije za rešavanje reklamacija , u čijem će sastavu biti svi nadležni za rešavanje reklamacija potrošača, kao što su EPS Snabdevanje i EPS Distribucija, te predstavnici organizacija potrošača, što je takođe predviđeno ovom zakonom- navodi se između ostalog u javnom protestu.

Forum navodi da EPS masovno isporučuje električnu energiju preko brojila kojima je istekao rok baždarenja, a koja su zbog toga, prema Zakona o metrologiji, neispravna i ne smeju se upotrebljavati. Ovo javno preduzeće, takođe, masovno donosi rešenja o neovlašćenoj potrošnji električne energije na osnovu nepravilnosti ili oštećenja na plombi, a zanemarujući činjenicu da isporučuje struju preko brojila kojima je istekao rok važenja žiga i koja se ne smeju upotrebljavati, zbog čega je zapravo ona „neovlašćeni potrošač“.

U saopštenju Foruma se dodaje da EPS krši Zakon o zaštiti potrošača i zbog toga što domaćinstvima isključuje struju tokom grejne sezone iako u njima živi ugroženi potrošač zbog uzrasta, posebnih potreba ili bolesti, koji je zaštićen zakonom. Takođe, upozorava ovo udruženje, EPS masovno uslovljava ponovno uključenje struje plaćanjem zastarelih dugova, što zakon takođe zabranjuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari