Javni radovi u Boru, samozapošljavanje u Negotinu i Boru, subvencije poslodavcima za kategoriju teže zapošljivih u Majdanpeku i Kladovu 1Foto: J. B. K.

U saradnji sa Nacionalom službom za zapošljavanje, lokalna samouprave u Borskom okrugu objavile su pet javnih poziva. Pozivi se odnose na javne radove u Boru, samozapošljavanje u Boru i Negotinu i subvencije poslodavcima za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih u Majdanpeku i Kladovu.

U prvom krugu je iz gradskog budžeta u Boru za sprovođenje javnih radova izdvojeno pet miliona dinara i zaposleno 40 radnika, a još jedan raspisani konkurs za sprovođenje javnih radova na kojima će na tri meseca biti angažovano još oko 70 nezaposlenih osoba otvoren je do 11. avgusta.

Namenjen je poslodavcima iz javnog sektora i iz budžeta je opredeljeno sedam i po miliona dinara. Grad Bor je takođe opredelio 3,75 miliona dinara i za 15 nezaposlenih koji će u narednom periodu započeti sopstveni biznis, a opština Negotin je za iste namene za devet nezaposlenih opredelila 2,25 miliona dinara.

-Za pokretanje sopstvenog biznisa budući preduzetnici u Boru i Negotinu dobiće po 250 odnosno 270 hiljada dinara, a sudeći po prethodnim pozivima očekuje se veliko interesovanje. Preporuka je nezaposlenima da se, ukoliko nemaju završenu obuku za početak sopstvenog biznisa, jave svom savetniku kako bi ih uputili na obuku jer je to jedan od uslova da mogu da konkurišu za sredstva za samozapošljavanje – objašnjavaju u borskoj filijali NSZ.

Lokalne samouprave u Majdanpeku i Kladovu objavile su javne pozive namenjene poslodavcima zainteresovanim za zapošljavanje osoba iz kategorije teže zapošljivih.

Budući da opština Majdanpek po razvijenosti spade u drugu kategoriji opština subvencija za poslodavce iznosi 200 hiljada dinara po zaposlenom licu, dok je u kladovskoj opštini koja je u trećoj kategoriji taj iznos nešto veći – 225 hiljada dinara.

Prema podacima filijale NSZ u Boru za ove namene je u Kladovu obezbeđeno 2,8 miliona dinara za zapošljavanje 12, a u Majdanpeku četiri miliona dinara za zapošljavanje 20 lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari