Jednaka zastupljenost oba pola povećava BDP za 20 odsto 1

Uključivanje malih ženskih preduzeća u lanac nabavki velikih kompanija nije samo pitanje društvene odgovornosti, već i ekonomski interes zemlje i zahteva stvaranje zakonskih uslova kako bi se položaj preduzetnica na tržištu popravio.

Danas ih u Srbiji ima 31 odsto od ukupnog broja preduzetnika i zapošljavaju oko 200.000 ljudi. S druge strane, znamo da su žene slobodne samo kada su ekonomski samostalne, zato je važno da pomirimo roditeljstvo i posao i želim da najavim da će Ministarstvo koje vodim, najkasnije do 1. septembra, urediti prostor za čuvanje dece zaposlenih u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Na taj način dajemo primer i drugima da učine isto i doprinesu usklađivanju ova dva važna životna segmenta – poručila je Zorana Mihaijović, potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnosti, otvarajući konferenciju „Ravnopravno u lancu vrednosti“ kojom je započeta realizacija zajedničkog projekta Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i Udruženja poslovnih žena Srbije. Ovaj projekat se realizuje uz podršku Američke privredne komore i Saveta stranih investitora.

Na panelu „Iskustva u pozitivnoj diskriminaciji – strategije za unapređenje ekonomskog položaja žena unutar kompanija i u lokalnoj zajednici“ govorili su predstavnici kompanija koje već sprovode rodne senzitivne strategije i osnažuju žene kako u svojim kompanijama tako i u lokalnoj zajednici. Cilj projekta je da se motivišu velike kompanije da uključuju preduzetnice u lanac vrednosti. U tom kontekstu pomenut je podatak iz izveštaja Svetske banke da se ukupni bruto domaći proizvod povećava za 20 odsto ukoliko su oba pola jednako zastupljena u privredi. Konstatovano je, takođe, da principi održive ekonomije uvažavaju aktuelnu regulativu i u oblasti nabavki, odnosno procedure koje korporacije ne mogu i ne treba da zaobiđu. Zbog toga se integrisanje malih preduzeća, često nedovoljnih kapaciteta za uključivanje u lance vrednosti velikih kompanija, posmatra izvan standardnih procedura nabavki kao deo koncepta odgovornog poslovanja koji je Stejt department nedavno promovisao. Suština tog koncepta je u odgovornom vođenju posla što doprinosi rastu ne samo kompanije, već i svih aktera u nacionalnom privrednom ekosistemu. Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije, najavila je da će kompanije koje budu pružile najbolje primere za uključivanje u lance vrednosti, biti nagrađene specijalnim priznanjem „Rodno najsenzitivnija kompanija“, a u okviru najveće manifestacije za promociju ženskog preduzetništva „Cvet uspeha za ženu zmaja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari