JuGmedia: U Juri ukupno zaraženo od korone 35 radnika, najveći udar u maju 1Foto: Nenad Đorđević / Fonet (arhiva)

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) Leskovac Aleksandra Nikolić iznela je danas konačne podatke za broj obolelih u korejskoj fabrici „Jura“, čija je epidemiološka situacija pogorašana poslednjih dana, piše JuGmedia.

Po njenim rečima, ukupno je od 24. marta zaraženo 35 radnika, a trenutno se u kovid bolnici u Leskovcu leči 21 zaposleni, računajući i sedmoro novoobolelih.

Nikolićeva, koja je i diplomirani epidemiolog, hronološki je, na konferenciji za novinare, iznela broj obolelih.

Virus korona prvi put je u „Juri“ pomenut i napravio paniku  4. marta zbog bolesnog supruga jedne radnice.

Već 6. aprila potvrđeno je šest slučajeva obolevanja, a 7. i  30. aprila potvrđen je po jedan slučaj. Dana 2. maja zabeležena su 3 slučaja, zatim 3. maja još tri slučaja, a 4, 5. i 6. maja prijavljeno po sedam sučajeva, što je ukupno 35.

Uzeti su brisevi za još 200 radnika, a oni koji su ranije poslati nisu stigli do današnje pres konferencije.

U međuvremenu, kazala je Nikolićeva, Zavod za javno zdravlje je dva puta izricao mere zabrane rada „Juri“ na po 14 dana ili pridržavanja mera da 50 radnika radi na prostoru od 5.000 metara kvadratnih, uz mere dezinfekcije i druge propisane zaštitne mere.

„Zavod za javno zdravlje (ZZJ) je 5. maja 2020. godine prosledio zahtev za hitan sastanak Republičkom štabu za vanredno stanje, komandantu Kriznog štaba grada Leskovca i menadžmentu Jure zbog pogoršane epidemiološke situacije, s obzirom da smo toga dana imali 12 obolelih za poslednjih 48 sati“.

ZZJ je na sastanku predložio protivepidemijske mere, u skladu sa važećim propisima i preporukama, stavljanje zbog bliskih kontakata u samoizolaciju u trajanju od 14 dana, prema sada važećim propisima, i testiranje 200 zaposlenih koji nisu ostvarivali bliske kontakte zbog proširenog testiranja.

Sada se prvi kontakti stavljaju u izolaciju, a drugi testiraju.

Kada je 6. maja registrovano još 7 slučajeva obolevanja u Juri, istog dana stavljeno je 30 bliskih kontakata u samoizolaciju.

„Nastavljaju se ispitivanja bliskih kontakata i dalje i stavljanje u samoizolaciju, po propisima“, naglasila je Nikolićeva uz napomenu da su i ranije preuzimane mere samoizolacije, piše JuGmedia.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari