Jugoremedija se ponovo prodaje 1Foto: M. P.

Zrenjaninska fabrika lekova Jugoremedija menja vlasnika, saznajemo nezvanično, a njen trenutni vlasnik APS investicioni fond koji ju je kupio za 3,1 milion evra planira da je za 5,5 miliona evra proda firmi Union medik iz Novog Sada.

Prema izvorima Danasa, transakcija je još uvek u toku što samo donekle može da objasni izbegavanje odgovornih u ovom fondu da odgovore na pitanja našeg lista.

U Odboru poverilaca Jugoremedije kažu da su bili skeptični prilikom prodaje fabrike prošle jeseni investicionom fondu ali da nisu mogli da utiču na krajnji ishod.

-Za očekivati je od investicionog fonda da preproda fabriku. Mi smo upozoravali da je važno da se nađe kupac koji će se baviti proizvodnjom lekova, jedino tako ova fabrika ima neku perspektivu. Ovako ako ode Union mediku, koji je bio naš zakupac i sa kojim se tužimo zbog licenci za lekove, ne verujem da će tu biti posla kao što je nekada bilo – navodi Vladimir Pecikoza, predsednik odbora poverilaca Jugoremedije.

U samoj fabrici nema proizvodnje niti je bilo ulaganja tokom proteklih godinu dana, od kada je vlasnik investicioni fond APS, potrvrđuje stečajni upravnik koji i dalje koristi prostor Jugoremedije i vodi dve veće parnice za stečajnu masu.

-Imamo dve parnice, gde su bili dvostrano teretni ugovori vrednosti preko 200 miliona dinara a to su obaveze stečajne mase. Sudija je naredio da se radi rešenje o glavnoj deobi, gde se poverioci podmiruju sa nulom a rezervisana su sredstva za okončanje parnice. Sve što ostane verovatno će ići zaposlenima. Te parnice koje imamo su, između ostalog, i sa bivšim dirkektorima, a vodi se i krivični postupak protiv bivšeg rukovodstva Jugoremedije – objašnjava Radovan Savić, stečajni upravnik Jugoremedije.

Od 2012. godine, kada je uveden stečaj u Jugoremediji, organizovano je 14 prodaja ove fabrike. Tek avgusta 2020. godine Jugoremedija je našla novog vlasnika.

Investicioni fond APS Holding  je dao najbolju ponudu u iznosu od 362,5 miliona dinara i pobedio u nadmetanju. Ponude za kupovinu Jugoremedije neposrednom pogodbom dostavili su Projekt one i to od 364,5 miliona dinara, Led Vision stile doo Beograd od 360 miliona i turska Birgim grupa od 260 miliona dinara, za kojeg su s eu odboru poverilaca nadali da će pokrneuti proizvodnju.

Prva privatizacija Jugoremedije 2002. godine bila je burna, bivši vlasnik Jovica Stefanović Nini završio je sa optužbama za privredne malverzacije a nakon pet godina protesta, radničkih borbi i suđenja, privatizacija je raskinuta.

Jedno vreme radnici su vodili fabriku ali je zbog dugovanja Jugoremedija na kraju završila u stečaju. Duži niz godina fabrika je bila u zakupu i proizvodila medikamente, a poslednje tri godine ne radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari