Jura: Nema otkaza, planiramo da se širimo 1Foto: Fonet

Vest da će Jura u Leskovcu otpustiti najmanje 350 zaposlenih jer navodno deo proizvodnje seli u Albaniju, a koju su tokom vikenda preneli pojedini mediji – nije tačna, potvrdili su Danasu iz ove kompanije.

U vezi sa novinskim člankom gde se kaže da se otpuštaju radnici i proizvodnja seli u Albaniju mogu samo da demantujem i kažem da su ove tvrdnje potpuno netačne – ističe za Danas portparol Jure iz Leskovca.

Na pitanje kakvi su planovi za ubuduće iz ove kompanije su nam poručili da „planiraju i dalje da se šire u Leskovcu“.

Jura je u Leskovcu otvorila fabriku koja se bavi proizvodnjom kablova za auto-industriju 2012, dve godine nakon što je kompanija iz Južne Koreje u Rači otvorila svoju prvu od četiri fabrike u Srbiji. I za tu, kao i za ostale fabrike, poslovodstvo Jure dobilo je subvencije od države, u proseku 7.000 evra po radnom mestu. Pojedini mediji su tokom vikenda preneli vest Jugmedia da leskovački ogranak planira da otpusti 350 radnika.

Pre nepune tri godine najavljena je izgradnja još jedne fabrike Jure u Leskovcu, koja bi, kako je tada rekao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović trebalo da uposli još 1.000 novih radnika. Novi pogon fabrike izgrađen je na delu zemljišta propalog društvenog preduzeća Jugekspres koje je grad Juri ustupio bez nadoknade. Zauzvrat Jura je, kako je tada Cvetanović rekao, dala bankarske garancije da će tokom naredne godine zaposliti još 1.000 novih, a da u narednih pet godina neće smanjivati broj zaposlenih.

Jura je u Srbiju došla 2010, a osim u Leskovcu ima dve fabrike u Nišu i jednu u Rači kraj Kragujevca. Ukupno zapošljava između 6.000 i 7.000 ljudi.

Prvi put Jura je u žižu javnosti dospela pre dve i po godine kada su se radnici iz Niša žalili na lošu situaciju u firmi, odnosno na zabrane odlaska u toalet, kratke pauze, te verbalno maltretiranje od strane poslovođa. Deo radnika, uglavnom bivših, tužio je kompaniju zbog maltretiranja. Uprkos višemesečnom pisanju medija, Jura nije dozvolila formiranje sindikata u svojim fabrikama.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović rekao je danas da kompanija Jura ima obavezu da u Leskovcu zadrži sve zaposlene do 2021. godine i da se, kada se završi četvrta fabrika, očekuje još oko 1.000 novih radnih mesta pored postojećih preko 2.500.

„Ako možete da pogledate ugovor, a on je bio godinu i po dana javno na sajtu, do 2021. godine kompanija Jura ima obavezu da zadrži sve uposlenike, Pri tom, ono što mogu ja da kažem, je da će to kraja 2018. godine biti zaposleno još 200 radnika u postojećim fabrikama plus još 750 radnika u četvrtoj fabrici koja će da se radi i koju sam ja najavio pre šest meseci“, rekao je Cvetanović.

„Znači, u narednom periodu od godinu dana, kada se završi četvrta fabrika očekuje nas još oko 1.000 novih radnih mesta pored postojećih preko 2.500“. tvrdi Cvetanović.

Kompnija Jura demantovala je tvrdnje dela medija u Beogradu danas da seli proizvodnju u Albaniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari