Jutki preti od dve do 12 godina zatvora 1Milutin Jeličić Jutka Foto: N1 (arhiva)

Tužilac u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije pri  Višem JT u Kraljevu tokom celog jučerašnjeg dana, i posle radnog vremena, vodio je istražne radnje u predmetu u kom su uhapšeni bivši predsednik Opštine Brus Milutin Jeličić Jutka i još pet osoba iz lokalne administracije, rečeno je Danasu u tom Tužilaštvu, zbog čega nisu stigli odgovori na pitanja našeg lista.

Ni u policiji nismo dobili informaciju da li je u međuvremenu pronađena Snežana Mitković, navodna investitorka nelegalnog objekta na Kopaoniku, koja je takođe bila na spisku za hapšenje, ali se nije znalo gde je.

Iz šturog odgovora Danasu, kako se ne bi ometala istraga, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije iz Kraljeva pre dva dana je navelo da se istraga vodi zbog sumnje da su Jeličić i njegovi podređeni službenici izvršili krivično delo  zloupotrebe službenog položaja ili falsifikovanja dokumenata, pa je prepoznatljivo bilo da je reč o čitavom nizu postupaka iz kojih je izašao nelegalno podignuti objekat na Kopaoniku.

Podsetimo, Ministarstvo građevinarstva podnelo je pre više od godinu dana krivičnu prijavu protiv Jeličića i NN službenika jer su, u pokušaju da se ozakoni više od 1.000 kvadrata betonske građevine podignute na Pančićevom vrhu u zaštićenoj zoni iako je dozvola glasila samo za montažni bife do 150 kvadratnih metara, naveli lažne datume.

Naime, na zahtevu za ozakonjenje koji je dostavljen Ministarstvu, tvrdili su da je objekat izgrađen 2014.

To je bila granična godina pre koje je bilo moguće legalizovati građevine podignute bez dozvole.

Posle toga je donet Zakon o planiranju i izgradnji koji više takvu mogućnost naknadnog ozakonjenja nije dozvoljavao a samu nelegalnu gradnju proglasio za krivično delo sa zaprećenom kaznom od pet godina, čak i do osam ako su u pitanju posebne okolnosti.

Kako se na satelitskom snimku, kojim je 2015. obuhvaćena cela teritorija Srbije objekat na Pančićevom vrhu nije video, a nije ni mogao jer je gradnja počela tek dve godine kasnije, Ministarstvo je zaključilo da je iz Opštine Brus stigao falsifikovani dokument i podnelo je zbog toga prijavu i protiv opštinskih čelnika i investitorke Mitković.

Protiv nje je i Uprava za sprečavanje pranja novca takođe podnela prijavu, jer na računima nije imala sredstva kojima bi „pokrila“ tu investiciju.

Zapravo, otvoreno je ostalo pitanje čija je to građevina.

Ali, kako su inspektori Odeljenja za suzbijanje organizovanog kriminala, prema tvrdnjama iz izvora u Brusu, nedeljama pregledali dokumentaciju u zgradi opštine pretpostavlja se da postoji i još nešto.

Pominje se da je za najmanje sedam privremenih objekata fizičkih lica postavljenih u Nacionalnom parku Kopaonik, na osnovu neispravnih potvrda dobijenih u lokalnoj upravi, omogućeno priključenje na infrastrukturnu mrežu.

Istovremeno, komunalnim inspektorima naloženo je da te objekte ne proveravaju, zbog čega je uhapšen i M. A. za koga mediji tvrde da je bivši Jutkin pomoćnik za ekonomski razvoj i investicije.

On se sumnjiči za trgovinu uticajem.

Problem će za bivšeg predsednika opštine biti i način raspolaganja budžetom, jer je lokalnom fudbalskom klubu dodelio 2,5 miliona dinara iako na to nije imao pravo a navodi se i više primera malverzacija sa državnim zemljištem.

Prema rečima advokata Slobodana Ružića, ukoliko se u postupku dokaže postojanje dela na koje se sumnja, biće to veoma ozbiljan krivični predmet koji bi morao da ishoduje višegodišnjim zatvorskim kaznama za osumnjičene.

– Za delo falsifikovanja, koje spada u lakša, predviđena kazna je od tri meseca do pet godina, ali što se tiče bivšeg predsednika opštine, to je vrlo ozbiljno, predviđeno je od dve do 12 godina i uvek se izriče efektivna kazna zatvora. Ali, težina tog dela pa samim tim i kazna zavisi od visine pribavljene koristi, da li je to Jutka pribavio sebi ili nekom drugom, koliko je radnji on preduzeo u tom ali i drugim slučajevima, u produženom trajanju. U svakom slučaju, meriće se godinama iako ne verujem da će biti baš maksimalna. Očigledno je da su Jutku oni koji su ga podržavali, sada „pustili niz vodu“. To je ona najavljivana akcija, da će na tapetu „biti ovi naši“. Jutka je očigledno preterao i zbog toga je sve pokrenuto, jer objekat na Kopaoniku koji figurira kao glavni deo istrage, nije sazidan juče, četiri godine su prisutni silni pritisci da se sruši, ali još uvek nije, već je trenutno pretvoren u nešto „skromniji“ – kaže Ružić i dodaje da će ostalim službenicima koji se istražuju u tom predmetu, verovatno kazne biti takođe zatvorske ali nešto niže, s tim što uvek postoji mogućnost da neko od njih napravi sporazum o priznanju krivičnog dela ili da Jutku tereti pa da sebi pribavi nešto povoljniju poziciju i u tom slučaju njihove kazne bi bile nešto niže.

Uhapšeni i u bekstvu

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, sa teritorije Opštine Brus pre dva dana uhapšeno je ukupno šest osoba – bivši predsednik Opštine Milutin Jeličić Jutka, i to samo četiri dana po izlasku iz tromesečnog zatvora zbog seksualnog uznemiravanja saradnice, zatim lica za koja su navedeni samo inicijali: M. A., A. S., G. R., M. I. Kao i D. K. dok su hapšenje izbegle dve ženske osobe, I. S. koja se nalazi van Srbije i S. M. (Snežana Mitković) za koju se ne zna gde je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari