Kafana na Pančićevom vrhu upisana u katastar 1Foto: BIRN

„Znamo kako zvuči, ali nije tako kako zvuči“, kažu u Ministarstvu građevinarstva odgovarajući na pitanje Danasa kako je moguće da je deo objekta izgrađenog bez dozvole na vrhu Kopaonika upisan u katastar nepokretnosti, i zašto za celokupnu nepokretnost nije uneta zabeležba kako je reč o nelegalnoj gradnji niti je evidentirano da postoji pravosnažno rešenje o rušenju.

– Upis objekta u katastar nepokretnosti, u skladu sa važećim propisima, vrši se na zahtev investitora i prema propisanoj dokumentaciji, bez obzira na to da li on ima odobrenje za gradnju ili ne. Činom upisa ne stiče se status legalnog objekta. Ukoliko on to nije, u katastar se upisuje takav pravni status objekta, kao i činjenica da vlasnik, odnosno držalac, nije utvrđen. U slučaju kafane na vrhu Kopaonika, upravo je tako i urađeno – kažu u Ministarstvu.

Izvesna Snežana Mitković, objavljeno je protekle nedelje, poznata javnosti kao osoba koja se u dokumentima izdaje za investitorku objekta od preko hiljadu kvadrata izgrađenog bez dozvole u zaštićenom području, na vrhu Kopaonika, podnela je u januaru prošle godine zahteve za upis te građevine u katastar nepokretnosti.

Zahtevi su podneti u dve službe katastra, jedan u Brusu za katastarsku opštinu Brzeće, gde se nalazi najveći deo objekta (356 od ukupno 399 kvadrata u osnovi) i drugi u Raškoj, za KO Kopaonik (gde su evidentirana preostala 43 kvadrata). Zabunu je izazvala ne samo činjenica da je posle više od godinu dana, početkom aprila ove godine izvršen upis građevine, nego i to što katastar u Raškoj nije zabeležio da je reč o nelegalnoj gradnji. U Ministarstvu objašnjavaju da to nije greška.

– Kada se objekat prostire na više katastarskih opština, zabeležba o njegovom statusu unosi se tamo gde se nalazi najveća površina, dok se u ostalim samo navodi gde je još upisan – kažu u Ministarstvu građevinarstva.

Dodaju i da se od rušenja nije odustalo, ali da bez policije njihovi inspektori i firma koju su angažovali neće rizikovati da uđu u taj posao. Kažu i da je zahtev za asistenciju policije podnet još prošle godine, a da na odgovor i termin još čekaju. Naš list juče nije dobio odgovor od PR službe MUP-a da li će i kada da obezbede policijsku zaštitu za ekipe koje treba da postupe po izvršnom rešenju Ministarstva građevinarstva.

Podsetimo, po zahtevu Matkovićeve izdata je dozvola za izgradnju privremenog, montažnog objekta od 150 kvadrata na Pančićevom vrhu, ali je umesto toga nikla zgrada na četiri nivoa sa oko 400 kvadrata u osnovi. Po prijavi Nacionalnog parka Kopaonik, inspekcije Ministarstva građevinarstva utvrdile su da je reč o nelegalnoj gradnji koja je po zakonu krivično delo. U dva navrata je izdat nalog za rušenje, ali već duže od godinu dana to nije sprovedeno, čak je kafana jedno vreme i radila. Javnost još uvek ne zna ko stoji iza te gradnje, a izgleda da to nije poznato ni državnim organima.

Obimnija istraga nije sprovedena čak ni nakon oglašavanja Uprave za sprečavanje pranja novca, koja je utvrdila da na bankovnim računima investitorke u poslednje tri godine nisu postojala sredstva kojima je mogla da finansira tu gradnju.

Vlasnik objekta nije utvrđen

Katastar u Brusu nije prihvatio dokaz o svojstvu graditelja koji je Snežana Mitković podnela uz zahtev, pa je u rešenju o upisu objekta, osim da je izgrađen bez dozvole, uneta i zabeležba da vlasnik, odnosno „držalac objekta nije utvrđen“. Naime, ona je dostavila ugovor sa Skijalištima Srbije o priključenju na trafostanicu koja se vodi na to javno preduzeće, ali se katastar pozvao na zakon prema kome se svojstvo graditelja dokazuje izdatim računom za plaćanje komunalnih usluga ili električne energije.

Elektrodistribucija takav račun nije mogla da izda, jer su i ranije tvrdili da kafana na Pančićevom vrhu nije na listi njihovih korisnika. Nije poznato da li je istražen način na koji je izmiren dug za struju koju je kafana u periodu dok je radila, „vukla“ iz Skijališta, ali se zna da to javno preduzeće nije moglo da izda račun za utrošak jer bi se to smatralo neovlašćenom prodajom energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari