Kako pripremiti poljoprivrednike i lokalne administracije za posledice klimatskih promena? 1Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Za deceniju postojanja, iza udruženja građana „Unekoop“ iz Paraćina, ostali su brojni realizovani projekti na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou.

Ovo udruženje je prve četri godine od (re)osnivanja, u periodu 2006-2010, delovalo kao svojevrsna unija ekologa, baveći se promocijom održivog razvoja na lokalnom, regionalnom i nacionalnom nivou.

Takvim radom „Unecoop“ je zasluženo postao deo šireg tima koji od kraja prošle godine sprovodi regionalni  projekat „GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona“.

Sektor poljoprivrede BDP-u Srbije doprinosi sa učešćem od 11,4 odsto, pa je od ključne važnosti da se preduzme niz mera kako bi se umanjili štetni uticaji globalnih klimatskih promena.

A o kakvim razmerama štete se radi rečito govori i podatak da, prema procenama, samo šteta od suša u Srbiji od 2000-te godine do sada iznosi oko 5,5 milijadrdi dolara.

Zato je neophodno sprovoditi mere koje doprinose smanjivanju klimatskih promena na mestima nastajanja ključnih uzročnika tih promena, a to je lokalni nivo.

„Realizujući naš deo projektnih aktivnosti koje smo nazvali ‘Održivom poljoprivredom do bolje klime’ u saradnji sa našim starim, proverenim partnerom, Fakultetom  za primenjenu ekologiju „Futura”, kroz demonstraciju praktičnih primera i unapredjenje lokalnih javnih politika u oblasti poljoprivrede, želimo da doprinesemo snalaženju lokalne zajednice, tačnije onog njenog ključnog dela za lokalnu poljoprivrednu proizvodnju, a to su poljoprivrednici i stručne službe lokalne samouprave“, rekao je za Danas Vlada Janković, menadžer projekta i predsednik udruženja građana „Unekoop“.

Tako postavljeni ciljevi biće realizovani kroz informativno edukativne aktivnosti, kroz organizaciju radionica, distribuciju uputstava i demonstracione terenske posete, a jedan od rezultata projekta biće Preporuke za kreiranje javnih politika lokalnih zajednica usmerenih ka eliminisanju uzročnika klimatskih promena u sektoru poljoprivredne proizvodnje.

To će biti svojevrsni doprinos „Unekoop-a“ osnaživanju lokalne administracije za efikasnije postupanje u ovom važnom privrednom sektoru svake lokalne samouprave u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari