Kamaraš: Vučić naredio proizvodnju čelika i kad su cene pale 1Foto: EPA KOCA SULEJMANOVIC

Kompanije Petera Kamaraša HPK inženjering sa sedištem u Holandiji i srpska filijala HPK menadžment zatražili su od suda u Vašingtonu, SAD, da izvrši presudu arbitraže da im Republika Srbija i Železara Smederevo isplate 12,4 miliona dolara, objavljeno je na internet strani Global Arbitration Review.

Arbitraža kojom je predsedavao Maksi Šerer iz Nemačke, a u kojoj su bili i Ričard DŽejkobs ispred HPK i Miodrag Orlić ispred Srbije presudili su 11. maja da je raskid ugovora o upravljanju sa HPK bio nelegalan. Zanimljivo je da je rešenje arbitraže bilo na 116 strana. Kako se navodi u ovom tekstu Srbija je 2014. nameravala da privatizuje Železaru, ali je prema tvrdnjama HPK-a to propalo zbog „lošeg upravljanja Železarom zbog čega je finansijsko stanje postalo kritično“. Godinu dana kasnije zaključen je ugovor o upravljanju po kome će HPK voditi Železaru dok ona ne bude prodata „u nadi da će to popraviti finansijsko stanje i učiniti je atraktivnijom za potencijalne kupce“. HPK navodi da je ugovorom predviđen „multimilionski“ bonus ako kompanija bude prodata u roku od pet godina. Kamarašova firma tvrdi i da je sprovela sve dužnosti uprkos tome što se država stalno mešala u upravljanje kompanijom. Konkretno, tvrde da krajem 2015. godine premijer nije hteo da posluša savet stručnjaka kada su se sunovratile cene čelika već je naredio da železara Radinac nastavi da proizvodi plašeći se političkih posledica. Takođe tvrde da je država oduzela imovinu Železare do te mere da je održivo poslovanje dovedeno u pitanje.

U tekstu se navode pravni zastupnici HPK i države pred arbitražom, kao i pred sudom u SAD, mada se navodi da Srbija još nije odredila svog zastupnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari