Karići prodaju Astra simit za 6,9 miliona evra 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajković

Država će narednog meseca pokušati da proda Astra simit, preduzeće koje je početkom 2000. bilo najpoznatije po prodaji kartica za mobilne telefone i bliskoj saradnji sa bratskom firmom Mobtel, obe u vlasništvu porodice Karić.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je prodaju ove kompanije koja je u stečaju još od 2007. po početnoj ceni od gotovo 6,9 miliona evra.

U tu cenu, kako se navodi, uračunata su i potraživanja dužnika od 1,8 miliona evra, kao i građevinski objekti.

U najavi Agencije ne navodi se ko sve ima potraživanja od Astra simita, niti više pojedinosti o prodaji.

Prema podacima Agencije za privredne registre, kao vlasnici Astra simita pojavljuju se tri firme sa Kipra.

Najveći procenat akcija 77,7 odsto ima kompanija Yucyco ltd iz Nikozije.

I druge dve firme Sesyco limited i J.K.J. trading company koje imaju po 11,1 odsto vlasništva nalaze se na istoj adresi u Nikoziji, čak i na istom spratu.

Iako se Karići nigde ne pominju kao vlasnici, kompanija Yucyco ltd poznata je od ranije u Srbiji. Kada je država, odnosno u njeno ime preduzeće PTT Srbija sklopila 1994. ugovor o osnivanju Mobtela sa Karićima, odnosno njihovom firmom BK trade, ova firma se prvi put pominje.

Naime, država je tada Karićima u novoosnovanoj kompaniji – začetniku mobilne telefonije na ovim prostorima – dala procenat od 51 odsto, ostavljajući državi tako manjinski paket.

Iza Mobtela, a u ime Karića firmu je predstavljala kompanija BK trade sa sedištem u Moskvi, koju je opet osnovala kiparska firma – Yucyco Ltd.

Iako u Agenciji nismo uspeli da saznamo šta tačno vredi pet miliona evra, ako se izuzmu potraživanja dužnika, na poslovnoj bazi Bisnode se navodi da Astra simit u ulici Miloša Pocerca na Savskom Vencu ima parcelu od 535 kvadratnih metara, kao i stan od 276 kvadratnih metara.

U APR-u se u poslednje objavljenom finansijskom izveštaju vidi da je 2018. ova firma završila u minusu od 12,1 miliona dinara, nešto malo manjem nego godinu dana pre toga kada je Astra simit poslovao sa gubitkom od 14,5 miliona dinara.

Ekonomista LJubomir Madžar kaže za Danas da nije ni znao da još postoji firma Astra simit.

„Mislio sam da je jedino što je ostalo od Karića univerzitet, čudi me da još postoji. Prodavac može da traži dobru cenu, ali s obzirom na to da je 13 godina u stečaju veliko je pitanje da li će se naći neki džek koji će to isplatiti“, ističe Madžar.

On napominje da je to visoka cena za firmu koja je toliko dugo u stečaju.

„Mislim da nema neku vrednost, mada nikad se ne zna, možda će vlasnici uspeti da navedu nekoga da kupi po toj ceni, ali je malo verovatno da će se to dogoditi“, ističe Madžar.

Okružno javno tužilaštvo je 2006. pokrenulo istragu protiv Karića i njihovih saradnika, tereteći ih i za, između ostalog, to da su od Mobtela nezakonito prebacivali novac na račun Astra simita i ostalih kompanija u vlasništvu ove porodice.

Tužilaštvo je u zahtevu za sprovođenje te istrage navelo da su Karići oštetili JP PTT Srbija tako što su fiktivno uvećali vrednost imovine koju je firma BK trade trebalo da unese u Mobtel, koji je kasnije završio i u 24 sporne privatizacije.

Država je, nakon što je Karićima oduzela kompaniju, istu prodala Telenoru po ceni od 1,5 milijarde evra.

Nova optužnica protiv Karića, braće Bogoljuba i Sretena i još 14 osoba podignuta je 2010, kada su ih teretili za to da su od 1998. do 2005. iz Mobtela prebacili više od 60 miliona evra preduzećima iz BK grupe.

Sretenu i Bogoljubu Kariću na teret je stavljeno tada i to da su tokom 2005. preduzeću Astra simit sa računa Mobtela pribavili korist veću od 950.000 dinara.

Sa računa Mobtela nezakonito je na račun Astra simita prebačeno i više od 674 miliona dinara, pisalo je između ostalog u zahtevu za pokretanje istrage, a sa istog računa 2,9 miliona dinara Astra simit je dobio i za štampanje 650 publikacija „Kosovsko-metohijiska trpeza“, čiji je autor Mirjana Karić.

Istraga je bila pokrenuta i protiv tadašnjeg direktora Astra simita Gorana Milića, koji se teretio za nezakonito prebacivanje više od četiri miliona evra na račun Astra simita za navodnu izgradnju stanova u Beogradu.

Mobtel međutim, nije plaćao samo Astra simitu, već je finansirao i 300.000 diskova grupe D&D, koju su činile Danica i Danijela Karić.

Šest godina nakon pokretanja istrage Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je istragu i odustalo od gonjenja Karića.

U međuvremenu, kako su mediji pisali između 2007. i 2015. nije održano nijedno saslušanje, a Karići su u tom periodu bili u Rusiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari