Kineska kompanija Ziđin novi strateški partner RTB-a Bor 1Rudarsko topioničarski basen Bor Foto: Ljubiša Aleksić/RTB Bor

Kineska kompanija Ziđin (Zijin) izabrana je za strateškog partnera Rudarsko-topioničarskog basena Bor, saopštio je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Kako prenosi N1, Ziđin je predložio obavezujući biznis plan u iznosu od milijardu i 260 miliona dolara, u okviru kojih je i obavezujućih 350 miliona dolara za dokapitalizaciju, rekao je Antić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Kineska kompanija se dodatno obavezala da će obezbediti 200 miliona dolara za rešavanje istorijsklih dugova RTB-a Bor definisanih UPPR-om. Ziđin se obavezao da će očuvati 5.000 radnih mesta, i za svoju pnudu tražila je 63 odsto vlasništva u RTB-u Bor, naveo je ministar.

Kako je najavljeno, ugovor sa kineskom kompanijom biće potpisan u septembru, dok bi strateški partner operativno upravljanje RTB-om Bor mogao da preuzme početkom 2019. godine.

Kompanija Ziđin jedan je od najvećih kineskih proizvodača zlata, a druga je po veličini u proizvodnji bakarne rude, pišu beogradski mediji.

U devet zemalja Ziđin zapošljava 17.500 radnika, a prošle godine kompanija je bila na 22. poziciji najvrednijih rudarskih kompanija u svetu. Godišnji poslovni prihod ove firme iznosi 10 milijardi evra, dok čista dobit grupacije dostiže više od 230 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari