Kinezi ubedljivo najveći favoriti 1

Najveći favorit da postane vlasnik Rudarsko – topioničarskog basena Bor nakon završetka tenderskog procesa je kineska kompanija Zijin majning, smatraju sagovornici Danasa.

Ministarstvo privrede je saopštilo da su se za kupovinu RTB Bor prijavile tri kompanije, iz Kine, Rusije i Kanade, ali nije saopštilo njihova imena. S druge strane u medijima su se pojavile informacije da je reč o kineskoj kompaniji Zijin majning, ruskoj U gold kompani registrovanoj na Kipru i kanadsko-finskoj Čempion.

Stručna javnost najveće šanse da postane vlasnik, odnosno strateški partner za RTB Bor daje kineskom gigantu Zijin majning. Ta kompanija sa sedištem u gradu Longjanu je jedna od najvećih u Kini, a bavi se upravljanjem rudnicima zlata. Iako je organizovana kao akcionarsko društvo, Zijin majning je kompanija sa većinskim državnim vlasništvom i uživa veliko poverenje zvaničnog Pekinga. Da je to i zaista tako, potvrđuje činjenica da je tokom svoje posete Kini Tomislav Nikolić, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Kinom, u januaru ove godine razgovarao sa predsednikom Upravnog odbora Zijin majning, Čen Činghom, koji je tom prilikom izrazio veliko interesovanje te kompanije za privatizaciju RTB Bor.

Inače, Zijin majning u ovom trenutku investira u više od 20 provincija Kine i devet zemalja u inostranstvu, među kojima su Rusija, Kirgistan, Tadžikistan, Kanada, Demokratska Republika Kongo, Papua Nova Gvineja, Peru, Australija i Južna Afrika.

Ruska kompanija U gold kompani postoji još iz vremena Sovjetskog Saveza i u međuvremenu je privatizovana. Ako bi postala vlasnik RTB Bor, to bi bio njen prvi rudnik van prostora Ruske Federacije. Investicioni fond „Čempion“ se bavi ulaganjima u rudarstvo i već je pokazivao interesovanje za kupovinu RTB Bor.

LJubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ističe da su Kinezi ipak najbliži cilju, odnosno da postanu vlasnici RTB Bor.

– Bez obzira što su im konkurencija još dve kompanije, naročito ruska, ipak sam uveren da će novi vlasnik RTB Bor biti kineski Zijin majning. Reč je o moćnoj kompaniji koja ima podršku države. Takođe, Kinezi su u datom trenutku najveći korisnici svetskih resursa, u tom smislu im je RTB Bor potreban i Zijin majning je u stanju da u potpunosti oporavi to preduzeće i postavi ga na „zelenu granu“ – smatra naš sagovornik.

On dodaje da država treba da pregovara o budućem statusu RTB Bor posle privatizacije, odnosno da bi trebalo da insistira na tome da ostane većinski vlasnik, a Kinezima s druge strane ustupi sva upravljačka prava u kompaniji.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije „Sloga“, slaže se sa mišljenjem profesora Savića.

– Prema informacijama koje imam, Kinezi su najbliži tome da postanu vlasnici RTB Bor. To je gotovo sasvim izvesno. Nesporne su tendencije vlasti u Beogradu da velike sisteme poput RTB Bor ustupaju kineskim partnerima, primera radi Železaru Smederevo, a da je tenderski proces raspisan kako ne bi ispalo da sva strateški važna preduzeća u Srbiji Vlada Pekingu daje nakon direktne pogodbe – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari