Ko drži monopol na tržištu bebi opreme 1

Komisija za zaštitu konkurencije sprovela je protekle nedelje nenajavljen uviđaj u prostorijama preduzeća Keprom i Yuglob iz Beograda, kako bi prikupila dokumentaciju od značaja za dalje postupanje, navodi se na sajtu tog regulatornog tela.

Dodaje se da je nenajavljeni uviđaj, kao posebna dokazna radnja, sproveden na tri lokacije tih firmi u Beogradu, jer se „osnovano pretpostavlja da su navedena društva, kao veliki uvoznici i distributeri opreme za bebe, zaključivala restriktivne sporazume kojima su utvrđivane cene proizvoda u daljoj prodaji, i da su na takav način učinila povredu konkurencije iz člana 10 Zakona o zaštiti konkurencije“.

Komisija je, navodi se, imala u vidu „da je ovo tržište od izuzetnog značaja za potrošače, ali i za društvo u celini“ zbog čega će u narednom periodu ispitivati da li se učesnici na tržištu pridržavaju pravila konkurencije, naročito u pogledu cenovne politike. Kako je najavljeno, pored ovog postupka, Komisija je pokrenula i sektorsku analizu celokupnog tržišta bebi opreme. U samoj Komisiji nisu želeli da daju preciznije podatke dok se postupak istrage ne okonča, a to očekuju za najviše desetak dana.

Ni u preduzećima koja su navedena u saopštenju antimonopolske komisije nisu želeli da daju dodatne informacije niti da komentarišu stav regulatornog tela. Naglašeno nam je da je ovde reč o normalnoj proceduri i da bi trebalo pustiti državne organe da urade svoj posao.

Kako Danas nezvanično saznaje, postupak je pokrenut jer je u ugovorima koje su ove dve veleprodajne firme sklapale sa trgovcima navedena obaveza da se roba ne može prodavati ispod nabavne vrednosti, odnosno da prodavnice ne mogu da rade sa damping cenama.

– Tim ugovorima niko nije oštećen, sporna stavka se koristi još od 2007. kada je uvedena da bi regulisala u tom trenutku poremećene odnose na tržištu bebi opreme. Te godine došlo je do zatvaranja velikog broja maloprodajnih objekata koji nisu mogli da izdrže nelojalnu konkurenciju trgovaca koji su promet obezbeđivali tako što su neke od proizvoda prodavali ispod nabavne cene. Stavka u ugovoru je zaštitila maloprodaju, kao što je i sada štiti od nelojalne konkurencije iz onlajn trgovine – kaže za Danas izvor sa tržišta bebi opreme.

On dodaje da uvoznici imaju troškove koje siva zona i onlajn trgovina nema, od plaćanja carinskih pregleda, skladišta na granici, do fiskalnih obaveza, zbog čega je cena legalno plasiranih proizvoda po pravilu viša nego u zemlji porekla te robe ili kada se ona nabavi preko interneta.

Jasmina Mihnjak, urednica portala Bebac, ne veruje da će, ukoliko se utvrdi da je u ovom slučaju bilo zloupotrebe monopolskog položaja, bilo šta na tržištu bebi opreme da se promeni.

– Bebi oprema je kod nas sramotno skupa, s jedne strane zbog nedostatka konkurencije, ali i zbog visokih marži. U jednom trenutku postojala je mogućnost povraćaja PDV, koje je pratila neumesna papirologija, ali je i to sada ukinuto. Skeptična sam kakav će biti ishod ove akcije Komisije, ali i uopšte akcija koje organizuje država. NJihova svrha je uglavnom marketinška, a i ovo mi lični na isto. Ako su već krenuli u ovu proceduru, zašto ne reaguju i kod Ikee, jer je kod njih bebi program znatno skuplji nego isti takav u Nemačkoj. Ipak, nećemo se zvanično oglašavati dok rezultati rada Komisije ne budu dostupni – kaže za naš list Mihnjakova.

Nenajavljena poseta

Institut nenajavljenog ulaska u prostorije firme za koju se posumnja da pokušava da utiče na krajnju cenu proizvoda, ili na drugi način narušava pravila konkurencije, u skladu je sa zakonom i koristi se u situacijama kada postoji opasnost da se dokazi i dokumentacija prikriju. Taj metod do sada je primenjen u nekoliko navrata, a najpoznatiji je prošlogodišnji slučaj Frikoma. Procedura je utvrđena i podrazumeva da se odmah preuzmu ugovori, ali predstavnik firme ima pravo da prisustvuje pregledu, ima pravo na advokata tokom preuzimanja dokumentacije, a zapisnik o saznanjima radi se na licu mesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari