Ko na mestu zatvorenih turističkih agencija otvara nove? 1Foto: Pixabay/ Walkerssk

Na mestu gde je do nedavno bila turistička agencija S.A.B travel koja je prošlog leta izgubila dozvolu za rad nakon što je prevarila više od 6.000 putnika poslednjih meseci otvorena je nova agencija Magdalena travel.

U poslovnici u Deligradskoj 9, koja je nekada bila sedište SAB-a a danas Magdalena travela, međutim, ovih dana vrata nisu otvorena, ponuda za letovanja još nema, kao ni sajta na kom bi se građani više informisali. I na drugoj beogradskoj adresi u Nikole Spasića 3 gde je nekada bio S.A.B travel nalazi se Magdalena travel, koja, kako kažu u YUTA, nije dobila licencu. Obe agencije vode se kao aktivna privredna društva u Agenciji za privredne registre, sa različitim matičnim brojem, ali istim sedištem, što nameće pitanje da li je moguće da se iza Magdalena travela „krije“ ustvari vlasnik S.A.B travela.

– Prema zvaničnim podacima vlasnik S.A.B travel nije vlasnik Magdalena travela, ali postoji sumnja. YUTA će to da proverava. Koliko znamo oni su razgovarali sa nekim osiguravajućim kućama kako bi dobili dozvolu za organizatora puta, ali to još nisu dobili – kaže za Danas direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Aleksandar Seničić.

Prema podacima sa APR, Magdalena travel je otvorena krajem oktobra 2018, a od tada do danas promenjen je vlasnik te je do 15. januara na tom mestu bila makedonska državljanka Olivera Angelovska, a od tada se kao vlasnik vodi Nenad Dutina. Od pre dva dana, prema podacima APR, na mestu zakonskog zastupnika je umesto Biserke Mihajlović Goran Gizov.

Vlasnik SAB travela Stevan Buđić koji je za medije prethodnih dana tvrdio kako nije vlasnik Magdalena travela kojima je samo izdao prostorije, i dalje se vodi u APR kao vlasnik agencije S.A.B travel kojoj je 2018. oduzeta licenca zbog toga što je oštetio 6.379 putnika. SAB travelu je tako, kako je Danasu rečeno u turističkoj inspekciji dozvola oduzeta 2. jula prošle godine, a osim ove u 2018. je bez licence ostalo još 12 turističkih agencija.

– Turistička agencija S.A.B. travel otkazala je sva ugovorena putovanja do kraja sezone 22. juna prošle godine, a odmah po saznanju da postoji problem inspekcija je pokrenula postupak vanrednog inspekcijskog nadzora i podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, gde su kazne za pravno lice i do 800.000 dinara i predlog za oduzimanje licence za organizovanje turističkih putovanja – ističu u turističkoj inspekciji. Protiv ove agencije turističkoj inspekciji su, kako navode, podnete 254 prijave.

U postupku inspekcijskog nadzora, kako napominju, utvrđena je insolventnost S.A.B. travela, čime su se stekli uslovi za aktiviranje garancije putovanja, a korisnici su obeštećeni u skladu sa propisima.

SAB travel od novembra prošle godine zvanično više nije član YUTA, a direktor udruženja koje okuplja 290 turističkih agencija u Srbiji kaže da nijedna agencija ne može da bude primljena ukoliko ne postoji jednoglasna odluka članica o tome.

– Ukoliko se dve agencije ne slažu sa nečijim prijemom ta agencija neće biti primljena u članstvo. Ne može da dođe ni do odlučivanja u UO o tome ukoliko se svi ne slože – ističe Seničić.

Na pitanje da li se ranije dešavalo da agencije koje prevare putnike nastave da rade pod drugim imenom, Seničić podseća na jedan drastičan primer iz 2012. godine.

– Tada je agencija Triniti prevarila putnike koji su putovali za Egipat. Agencija je kažnjena i zatvorena, a onda je isti vlasnik nekoliko godina kasnije otvorio novu agenciju Uniqo koja je, takođe, zatvorena – napominje Seničić.

U avgustu 2012. desilo se da 147 srpskih turista nije moglo da se vrati iz Hurgade jer agencija Triniti nije isplatila dugovanja avio-kompaniji. Iz istog razloga veći deo gostiju izbačen je iz hotela u ovom egipatskom letovalištu, a zbog svega moralo je da reaguje i Ministarstvo spoljnih poslova. Tri godine kasnije, u leto 2015. medijima se javilo dvadesetak ljudi koje je prevarila agencija Uniqo, odnosno njen vlasnik Nenad Ristić, isti čovek koji je zbog prevare putnika u Hurgadi hapšen tri godine ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari