Ko pobeđuje u post-covid trci?​ 1Foto: Pixabay/Pexels

Prethodna tri meseca obeležena su brojnim promenama i izazovima na polju komunikacija. Revidirali smo postojeće planove i kreirali nove, pratili smo trendove, „opipavali puls“ publike i potrošača, istraživali tržište, pronalazili nove prilike za komunikaciju, nove kanale, alate i formate.

Iako nam se sada čini da se sve postepeno vraća u normalnu i dalje postoji doza neizvesnosti za period koji je ispred nas. Šta je new normal , a šta post-covid period donosi i znači za brendove, biznise i potrošače?

Doing good is the new cool!

Tokom ove krize internet saobraćaj rastao je vrtoglavom brzinom i više nego ikada pre, aktivnosti kompanija bile su pod lupom potrošača. Zašto je to tako?

„Ukoliko pogledamo najnovije podatake Edelmanovog Trust Barometra, jednog od najvećih globalnih istraživanja na temu poverenja, skoro polovina (48 odsto) potrošača veruje da brendovi i biznisi lakše rešavaju društvene probleme, nego što to rade državne institucije. Još 2017. godine uočena je grupa potrošača koju nazivamo „The belief driven buyers“ – koji kupuju ili bojkotuju brendove u odnosu na vrednosti koje oni propagiraju i probleme koje rešavaju u zajednici u kojoj posluju. Zato sada ne čudi podatak koji pokazuje da čak 65 odsto potrošača danas kaže da će na njihovu odluku o kupovini u budućnosti uticati aktivnosti i ponašanje brendova i kompanija tokom ove krize“, objašnjava Anja Nikolić, Key Account Manager agencije Olaf&McAteer.

Više nije dovoljno da cenom budemo konkurentni, potrebno je više od toga, jer su ljudi spremni da plate više za ono u šta veruju. Zato u ovom periodu brendovi i kompanije moraju da se zapitaju zašto postoje i zašto su relevantni potrošačima. Vaše „zašto“ mora biti njihovo „zašto“.

Kraj kontrole

Brendovi i biznisi više nisu ono što kažu da jesu, već ono što potrošači kažu da su. Više nije dovoljno da kažemo da smo funny, moramo da ih nasmejemo. Ne možemo reći da smo dobri, moramo da im pokažemo. Ne možemo reći da je naš proizvod ili usluga bolja od drugih, moramo to i da dokažemo.

Potrošač #1

Sva biznis pitanja, po prvi put, postaju pitanja ponašanja publike i potrošača. U svakoj industriji potrošač postaje broj 1! Vratite se jedan korak unazad. Analizirajte načine na koji su se potrošači ponašali prema vašem biznisu tokom pandemije, kako su reagovali, kako su kupovali, koliko i šta najviše. Negujte i ulažite u stvari koje su naišle na dobar odziv i pozitivne reakcije. Ukoliko niste sigurni šta je najbolje, pitajte potrošače šta žele – to je jedna od najmanje korišćenih strategija u marketingu.

Nije sve u „hard selling“-u, ima nešto i u „content“-u

Napravili smo analizu dostupnih podataka koja nam je pokazala kako je period izolacije uticao na parametar CPR. Cost per result (CPR) predstavlja jediničnu cenu koju brend plaća za jedan lajk, komentar, share, video pregled, klik i slično. Došli smo do zaključka da su za sve naše klijente cene u martu 2020. godine bile niže nego u februaru i rekordno najniže u aprilu. Predviđanja su se i „na papiru“ pokazala kao tačna, jer su korisnici mnogo više čitali, gledali i kliktali za isti iznos tokom vanrednog stanja nego ranije. Time što nisu samo „skrolovali“ post, već znatno više reagovali, mi smo za isti novac dobili veću vidljivost.

Sa širenjem pandemije, korisnici su sve više vremena provodili u svojim domovima, a samim tim i na društvenim mrežama. Osim toga, pojavili su se novi korisnici ili tzv. „povratnici“ na društvene mreže, što je uticalo na veći Reach objava i njihov veći Engagement. Otvoren je prostor u kojem imamo mogućnosti da kreiramo sadržaj za potrošače koji neće biti ignorisan zato što smo se „fokusirali samo na sebe“.

„Ono što je važno istaći jeste da korisnike sve manje interesuju tradicionalne reklame i da im tako retko šta zaista i možemo prodati. Prepoznali smo da je potrebno kreirati relevantniji Content koji će biti okrenut potrošačima, zanimljiv, koji će im rešiti problem, ulepšati život ili će ih edukovati. Potrošači više nego ranije čitaju poruku i kupuju ono što im je potrebno sa fokusom na benefite. Potrebno je da im „uđemo u dom“ preko digitalnih kanala. Tek nakon što smo uspeli da dobijemo njihovu pažnju i steknemo poverenje, možemo krenuti da im prodajemo proizvode i nudimo usluge“, smatra Stefan Plavšić, Head of Digital, agencije Olaf&McAteer.

„How to“ vs „Why“

Važno je da znamo da više nije pitanje „how to“, već „why“ i da se ne treba baviti samo načinom na koji ćemo dostaviti content do korisnika na društvenim mrežama, već da brendovi, agencije i zaposleni, shvate zaista zbog čega to rade i zašto kreiramo određeni content.

Brendovi su podelili svoj sadržaj u tri grupe: promocija proizvoda, korisni saveti i promocija proizvoda kroz korisne savete. Miks ova tri pravca je definitivno i naš savet za buduće planiranje i social media content strategiju.

Video ima smisla jedino ako njegovu suštinu predstavimo u prve dve sekunde

Već duže vreme, bez obzira na pandemiju, video content važi za najpopularniji format na društvenim mrežama. Nakon pandemije, još više učvršćuje svoju poziciju na vrhu.

Pravila su ostala ista kao i pre, važno je da se suština prikaže u prve dve sekunde, nakon čega kreće hronološko pripovedanje (uvod, razrada i zaključak). Nakon dobro režiranog videa za digitalni ekosistem, sledi dinamična i relevantna lista od, recimo, „6 najčešćih grešaka“ koje korisnici prave prilikom nečega i nečega / odnosno dobar i relevantan blog čija je već velika čitanost, sada još više porasla.

Nema mesta za strah od neuspeha

Neočekivana saradnja sa konkurencijom? Co-branding? Eksperimentisanje sa drugačijim formatima i platformama? Native komunikacija i veća kreativnost? Sve od navedenog. Brendovi i kompanije imaju vitalnu ulogu i očekivanja potrošača su velika.

U fokusu treba da budu video i relevantni content kako bi se povećao engagement i korisnici vezali za brend. Za digital granice ne postoje. Sada nije vreme za pauzu, već iskoristite sve svoje resurse kako biste napravili razliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari