Kompanije u Naučno-tehnološkom parku Beograd prihodovale 20 miliona evra u 2018. 1Foto: Naučno-tehnološki park Beograd, arhiva

U Naučno-tehnološkom parku Beograd razvija se 71 tehnološka kompanija, radi 650 inženjera, a kompanije članice su prošle godine prihodovale 20 miliona evra, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tokom 2018. godine osnovano je 20 startap kompanija, obučeno je 200 mladih potencijalnih preduzetnika, a 1.000 studenata obučeno je za tehnološko preduzetništvo.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je u obilasku tog parka rekao da najkvalitetniji deo srpskog društva dolazi iz visokog obrazovanja i nauke.

„Zato je naš zadatak da stvaramo uslove da mladi i pametni ljudi ovde mogu da nađu posao i da obezbede svoju budućnost. Ovo što radi NTP Beograd je primer dobre prakse i on je povukao nogu za dalju priču. Do kraja godine završavamo NTP u Novom Sadu, od oko 30.000 kvadratnih metara, a položili smo kamen temeljac i za NTP u Nišu“, rekao je Šarčević.

On je rekao da reforme obrazovanja koje sprovodi to Ministarstvo obuhvataju ceo školski sistem i da je cilj da deca uče putem koncepata i kroz ishode, a ne da im neko puko prenosi sadržaj.

Šarčević se dotakao i Zakona o Fondu za nauku, koji je usvojen prošle godine i koji, kako smatra, daje potpuno novu dimenziju, bez politizacije nauke.

„Zadatak izvršne vlasti je da stvara dobre kontakte sa ozbiljnim zemljama. Mi imamo bilateralne ugovore o nauci sa Kinom, Južnom Korejom, Rusijom, Sjedinjenim Američkim Državama, Turskom, Italijom, Portugalom… Želimo da uđemo u projekte poput Horizont Evropa, čiji je fond oko 160 milijardi evra“, rekao je Šarčević.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete Vladimir Popović rekao je da država radi na novom modelu finansiranja nauke koji će kombinovati i institucionalno i projektno finansiranje.

„Brinućemo i o istraživačima na fakultetima koji nisu u nastavi, naći ćemo rešenje i za njih. Želimo ekonomiju zasnovanu na znanju, što više ovakvih primera kao u NTP Beograd“, rekao je Popović.

On je dodao da ima mnogo razloga zašto je potrebno napraviti novo zakonsko rešenje i da veruje da je država na pravom putu.

„Verujem da ćemo napraviti Zakon o nauci i istraživanju na dobrobit zajednice, u dogovoru sa njom i da ćemo imati podršku barem 95 odsto istraživača“, rekao je Popović.

Naučno-tehnološki park Beograd osnovan je 2015. u partnerstvu Vlade Republike Srbije (u ime Vlade Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja), grada Beograda i Univerziteta u Beogradu, uz podršku Vlade Konfederacije Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari