Korak ka podizanju granice za odlazak u penziju 1Foto: Beta/ Dragan Gojić

To je za sada sve na nivou inicijative, a ideja je da svako ko želi sa 65 godina može da ide u penziju, ali ne mora – može da radi do 70 godina. Trenutno, da li će zaposleni kada navrši 65 godina nastaviti da radi zavisi od njega ali i poslodavca. U slučaju ovako predviđene izmene, poslodavac bi se za to pitao tek nakon što zaposleni napuni 70 godina.

– Mora da se vodi računa, ovde se ne radi o podizanju uslova za odlazak u penziju već o navršenju radnog veka. S jedne strane, ova inicijativa je logična i dobra jer vi sada imate da su uslov za odlazak u penziju i navršenje radnog veka 65 godina izjednačeni – kaže za Danas Mario Reljanović, profesor radnog prava na fakultetu Union u Beogradu.

Ako bi se granica za navršenje radnog veka podigla na 70 godina, to bi značilo, kako objašnjava, da radnik može posle 65 da ode u penziju i da se za to on pita, ali da se posle njegovih 70 za to pita i poslodavac.

– U tom slučaju poslodavac bi kada radnik napuni 70 godina bez nekog posebnog obrazloženja mogao da raskine ugovor o radu sa tim zaposlenim – ističe Reljanović.

S te strane je inicijativa, kako kaže Reljanović, logična, ali njega brine druga stvar.

– Brine me to što bi podizanje granice za navršenje radnog veka moglo da bude potencijalni uvod za podizanje starosne granice za odlazak u penziju, a to ne bi bilo dobro. Granica navršenja ne sme da bude manja od uslova za odlazak u penziju, ali ako tu granicu dignete na 70, onda vam ostaje prostor da starosnu podignete na 67 ili 68 godina – napominje Mario Reljanović.

Ovakva inicijativa za potpredsednika Saveza samostalnih sindikata Srbije Duška Vukovića ne bi trebalo da „pije vodu“.

– Prosečan životni vek žene u Srbiji je nekih 76, muškaraca 71 godinu, ako bismo radili do 70, to znači da bi žene uživale u penziji nekih pet ili šest godina, a muškarci jednu – kaže Vuković za Danas. Podaci RZS za 2016. pokazuju nešto duže očekivano trajanje života: 78 godina za žene i 73 za muškarce.

Ovakav predlog je, kako kaže Vuković, probni balon političko-poslodavačkog lobija i odudara od civilizacijskog napretka.

– Penzija je štednja, vi nju ne dobijate već je uplaćujete. I želite da jedan deo života, jer tako bi trebalo, provedete u penziji – ističe Vuković i kaže da u penziji svako može da izabere šta hoće, da li će da radi, čuva unuke, putuje ili se druži sa prijateljima.

Vuković napominje da je nama u ovom trenutku u Srbiji potrebno da zarade budu pristojne, da imamo dostojanstven rad i takav život. Zbog toga je on, kako ističe, za to da se, na primer, poslodavac koji želi da uposli starijeg radnika više poreski optereti.

Trenutno u Srbiji muškarci u penziju mogu da odu sa 65 godina starosti, ako imaju najmanje 15 godina radnog staža. Ove godine u prevremenu starosnu penziju mogu da odu muškarci koji imaju 57 godina i osam meseci života, i najmanje 40 godina staža, a starosna granica za ovaj uslov pomeraće se i narednih godina dok u 2023. godini ne bude stigla do – 60 godina starosti. U slučaju da odu u prevremenu penziju, muškarci će primati manje novca nego kada odu u punu penziju, ali ta penzija maksimalno će moći da bude umanjena do 20,4 odsto.

Tokom ove godine žene će u penziju ići sa 62 godine i šest meseci, i najmanje 15 godina staža. Ova granica za žene pomeraće se sve do 2032. godine kada će žene odlaziti u penziju sa punih 65 godina. Na starosnu penziju imaju pravo svi koji imaju 45 godina staža, bez obzira na godine života.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.