Korak ka podizanju granice za odlazak u penziju

Šta donosi predlog da se zaposlenima omogući rad do 70 godine života

Ostavite komentar


    1. Ovo su smislili oni koji su kasno zasnovali radni odnos, a u sustini ne rade ni fizicki ni psihicki tezak posao, a nemaju nikakve obaveze pa im to dodje kao utociste od realnog zivota.

    2. Eeeeee,a i ne svidjaju nam se oni koji, to-ovo vide…?! Mozda to-ovo, nije nacionalni interes…Ma ko zna zasto je ovo dobro,kano i sto nam je mindzistar Djordjevic,bivsi sofer…

    3. E pa super. Kad im bude lose neka ih voze vozaci hitne od 70 godina i da ih leci ili operise doktor od 70 godina….

  1. Lako je jednom pravniku da radi i preko 70 godina jer stalno sedi.Kako će jedan pekar,medicinski tehničar u bolnici,metalostrugar………..Ta ideja normalnim ljudima nije mogla da padne na pamet.Taj predlog je smislio neko ko ceo radni vek sedi,gleda kroz prozor i čačka nos.Još samo fali dopuna odluke,da se svima sa preko 68 god.daju pelene na radnom mestu.

    1. Uvek je tako bilo, (pre)sit gladnom ne veruje, samo sada je narod sve bolesniji pogotovo mentalno.

    2. Narocito pravniku, profesoru, sa Union fakulteta… qqll koliko su oni „izbacili“ STRUCNJAKA …. jadni mi i sve institucije koje unistavaju direktori sa diplomama Union fakulteta…

      1. Greška, zna se kako se postaje direktor, samo preko SNSa pri čemu škola nije bitna.

  2. Sramota je da te dangube predlažu ovako ozbiljne teme, kada nema dovoljno radnih mesta ni za mlade a baš se pitam na kojim poslovima osim pravnčkih u državnim institucijama može neko da 70 godina da radi? Ma ni vozačku dozvolu u tim godinama ne treba da poseduju.

  3. Hajde da otvorimo temu: ovo mirise na radicete dok ne popadate – veci porezi u fond a manji broj ih trosi. Jer vec postoje instituti poput ugovora o delu ili profesor emeritus na pr. pa ko je stvarno potreban, ostaje dok treba. Zvuci pomalo i kao ono sto mi rece davno jedan akademik: „Niko se ne odrice monopola svojevoljno“. Mislim na bejbi-bumere, odlikase medju njima, koji su zaseli i ne zele ni i penziju, dok ne sacuvaju mesto za unuke. Koliko je ovo dobro za omladinu koja bez posla, porodice itd. sedi, ili za proklamovani natalitet? Odlicno je – mladi bez iluzija ce u jos vecem broju ici u inostranstvo gde ih izgleda ceka bolja buducnost. I za kraj, na starima svet ostaje, oni su nas i inace zaduzili time sto su u miru velikom strucnoscu ekonomski prosperirali, uveli nas u EU i na druge nacine obezbedili. Strucno da strucnije ne moze, pa zato imamo jedan od najmanjih bdp-a u Evropi. U zdravlje!

  4. Neko je i u 70. godini vitalniji i zdraviji od nekoga u 50. godini. Zašto nekome ko je vitalan i želi da radi i posle 65. godine to pravo uskraćivati, ako je on sposoban i želi da radi. U potpunosti podržavam ovu inicijativu.

      1. I ja mu želim isto što mu i ti želiš. Ja bih nabio na kolac onog ko je počeo priču da se radi do 70-te. I 65 je mnogo. To traže samo oni što ništa ne rade na poslu a imaju veliku platu i kojima nije stalo ni do žene, ni do dece ni do unučad. Neki direktori koji odu na posao kad stignu, posede tamo sat dva, dok popiju kafu i popričaju i onda odu u kafanu da popiju nešto… i da se smeju nama koji smo izginuli na poso od teškog rada a mizernu platu.

    1. Не лупај глупости. Не може бити виталан ако иза себе има 45 година рада. А нарочито не може бити виталнији од неког са 27 година ко чека његово радно место. Размисли мало,небуди бот!

    2. Ja ne podrzavam ovu ideju iz razloga sto smatram da mlad svet treba da radi, njima treba omoguciti da zarade. Ja to kazem kao neko ko ceka da ostvari svoje pravo 2021.g. jer moje radno mesto je nestalo u privatizacijama.

    3. Gde li ti „vitalni“ radiš i koji posao??!!Mora da si diplomac uniona!!Ovi tvoji izgleda prizivaju narod da pobesni!!Možeš kako hoćeš al ne možeš dokle hoćeš!!!

    4. Kako ne razumete? Sada radnik.ide u penziju sa 65godina zivota i minimum15 godina staza. Nakontoga PRIMA penziju i, ako zeli, moze da radi. (I tu se opet uplacujudoprinosu i find). Po predlogu,zaposleni nastavlja da radi do70.Za to vreme NE PRIMA penziju. To.je u stvari poenta, uskratiti penziju.

  5. Ne znam po mom mišljenju je i 65 god kasno da se ide u penziju, ali država diže granice ide im u prilog, da li ima neko istraživanje koliko penzija primi prosečan čovek koji je radio na teškim poslovima 40 god….?

  6. Predlagačima želim sve najbolje i da im zube popravljaju stomatolozi sa 70 god života. Da ih leče lekari sa 70 godina života, a u slučaju operacije da ih operiše hirurg u 70.-oj godini života. Da im sporove na sudu vode sudije u 70.-oj!! I tako redom. Pa srećno im bilo.

  7. Na fakultetima je već tako. Kao insajder mogu potvrditi da profesori od 65 godina uopšte više nisu neophodni ni studentima, ni kolegama, ni fakultetu, ali se iz nekog „obzira“ (da ne kažem samilosti) zadržavaju. Ljudima je prosto neprijatno da kolegi koji je zaradio penziju, a koji ne želi da je koristi (jer je duplo manja od plate), kažu da on više nije neophodan, te da je mnogo korisnije zaposliti mladog asistenta koji će uneti novu energiju i nove ideje i u nastavu i u nauku. Njihova iskustva nikome više nisu potrebna jer novo vreme donosi nove tehnologije (kako u prirodnim tako i u društvenim naukama), te se njihovim zadržavanjem na poslu samo čini šteta i instituciji i društvu u celini. Mislim da je problem u tome što ljudi u šezdesetim godinama sede u različitim institucijama i učestvuju u pisanju zakona koji su direktno štetni za mladost ove nesrećne zemlje.

    1. Gresite pa ti sa 65 idu po sili zakona u penziju. Nema tu da se neko sazali iliti ne poznaju na fakultetu zakon.

  8. Vrlo pametno …tek će sad mladi da odlaze…..Nemam komentar….Vrhunac ludila se nastavlja….kazneni poeni, otimanje penzije, žene i majke nepoštedjene… itd .Zbogom omladino….živeli dinosaurusi….Pozdrav kao i uvek

  9. Podržavam inicijativu. Zašto nekome ko je vitalan i posle 65. godine uskraćivati pravo na rad, ako on može i želi da radi i tako ne bude na teretu i onako mršavom PIO fondu?

    1. I ja, pogotovo u oblasti gradjevinskih radova. Jer se ne kaze dzabe da posle nekih godina covek bude kao zidar: u glavi krec, u bubrezima pesak a onamo, da prostite, visak.

    2. Ja sam za protest protiv takvih kao sto si ti.Treba da zapalimo parlament kao sto se radi u Atini.

    3. Za predlagača i one koji ih podržavaju imam predlog koji da se odnosi samo na njih. U penziju da idu odmah posle smrti. Lako je lezilelebovićima koji u životu nisu digli ništa teže od olovke i kašike, pa mogu da daju takve nebuloze predloge.

  10. Gde bas pravnici da ovo predloze,pa gde ce se zaposljavati mnostvo studenata po diplomiranju,trebaju da cekaju na posao jos PET godina ili da nedaj boze neko i umre,gospodo novinari razmislite malo i napadnite ovaj nakaradni jer ovo bi pogodilo sve mlade ljude bilo koje struke,a s drge strane kukamo odose nam deca u inostranstvo.

  11. Zašto Savez udruženja pravnika iz Srbije ide u inostranstvo (Crnu Goru), da rešava pravne probleme Srbije? Pa, zato što su u Srbiji, Crnogorci na tim pozicijama…

  12. Ako je najvažnije pravno pitanje u državi Srbiji, ovo što predlažu pravnici, sa nekog simpozijuma, onda oni žive na Marsu. Kako im ne pade neko drugo pitanje, npr oporezivanje enormno bogatih, zaštita radnika i mnoga drug. Na kraju, to što su predložžili sa nekog krkanluka, veđ postoji baš tako u Zakonu o radu iz 2014 god. Jednom rečju trla baba lan…

  13. „Savez Udruzenja Pravnika“?!?
    Od kada poluprivatna cehovska udruzenja odredjuju najvaznijadrzavna pitanja u socijalnoj politici?!
    Pre cebiti da je Vucic odabrao izmisljeno anonimno rezimsko ‘udruzenje’ da penzionerima prenese lose vesti, … nece valjda da se pojavi licno na Pinku i sam im to jasno kaze?
    Pre ce biti da Vucicu i MMFu treba jos para iz budzeta za isplatu onih silnih arapskih i kineskih kredita, pa da ne bi svojim vernim navijacima i glasacima skresao penzije za jos 5%, dosetio se da penzije pocne da ‘isplacuje pokojnicima’, posto ih barem 30% i nece doziveti 70tu?

  14. Predlagačima … svaka čast ! Vidi se da su već ostali sa 2-3 neurona u „beloj masi“ , jer izgleda da im je „siva masa“ – nestala !

  15. Tako vam i treba, Sami ste glasali za taj kapitalizam i demokratiju a pojima nemate sta je demokratija. demokratija je za politicare, koja im daje prava da mogu da rade sta hoce, a vi radnicka klaso, da morate onako kako oni hoce. To ce vam biti najbolji poklon sto glasate za Vucica i tu lopovsku bandu.

  16. ako je penzioni fond drzavni a jeste, a ako se on dopunjava svakog meseca, onda je jasno da bi povecanje starosnog uslova odgovaralo samo drzavi.
    ja koliko razumem Vi i sad mozete da radite i posle 65 godine. kod privatnika sigurno a bogami i kod drzave. mnogo je vec sada drzavnih sekretara, i raznih direktora po JP koji imaji vise od 65 a i dalje rade.
    Znaci jasno je da ovo gura drzavs da bi u sto skorije vreme podigla starosnu granicu na 67. Za to vreme mladji ce zbog nsnja posla odlaziti i dalje u inostranstvo pa cemo verovatno u jednom trenutku stvarno morati da radimo duze jer nece imati ko.
    a sve na radost drzavnog fonda za penzije.

  17. u prevodu,drzava ovakva kakva je,zeli da kao marko kraljevic iscijedi vodu iz suve drenovine.. ili..akcija ,,umri mlad da ne budes star penzos..znaci prosek uzivanja penzije nakon 45 god rada bit ce cca 1 godinu..potpisivanje vecine resenja desavace se nad sandukom ili u bolnici..

  18. Kako ne razumete? Sada radnik.ide u penziju sa 65godina zivota i minimum15 godina staza. Nakontoga PRIMA penziju i, ako zeli, moze da radi. (I tu se opet uplacujudoprinosu i find). Po predlogu,zaposleni nastavlja da radi do70.Za to vreme NE PRIMA penziju. To.je u stvari poenta, uskratiti penziju.

  19. РАД БЕЗ ОГРАНИЧЕЊА?

    Који закон код нас се спроводи ниједан који одговара елити? Могу да доносе закон којим се ограничава условно до 70 година старости одлазак у пензију, сада је на снази рад до 65 година старости, али се и то не спроводи. Доскорашњи челник РТБ Бор, Благоје Спасковски још је у радном односу и поред тога што пуни 72 године старости (он каже младости).Осим тога упропастио је РТБ Бор, направио минус, и након отписивање милијарду евра, губици су нарасли још за толико. Криминал, сумњива набавка без тендера сировине и опреме, укључивање људи блиски властима и на крају РТБ Бор је поклоњен кинезима са свим богатством у околини Бора, а има га. Уместо да процесуирају Спасковског, он ужива поверење наше власти и радиће док може да хода? Сада има 72 године старости као и електро инжењер Мирко Грчић са својх79 година успешно раде у РТБ Бор, а сада Зиђин О овоме једино влада и поменути не одлучују. Ангажовање старијих од 70 година отераће и оно мало младих који су остали у земљи.

  20. Ovo nije normalno… narod je u zadnje vreme i sa 50 godina bolestan… i nedoživi ni 50 godina starosti..
    ,, to znači , zabranićete nam i penzije da primamo,,
    Ok. Dajte onda narodu bruto platu , i netreba da dajete penzije, ,, tako radi u švajcarskoj,,

    1. Pod hitno pokrenuti peticiju za raspisivanje referenduma o odlasku u penziju sa 55 godina starosti! Bez iznimke ovo pravilo bi moralo da vazi za sve! Tako bi se resio i problem nezaposkenosti, i problem nataliteta. Nas narod je najbolesniji i najkratkovecniji u citavoj Evropi i jedino logicno resenje u datoj situaciji je drasticno skracivanje roka za odlazak u penziju! Sve suprotno od toga je najobicniji genocid.

  21. Neka inicijatori zamisle sebe ili člana porodice na operacionom stolu, a oko njega anesteziolog, hirurg, instrumentarka – svi sedamdesetogodišnjaci.. Pametnom dosta.

  22. Ako je penzija “štednja“ gde se dede novac od 35 godina uplaćivanja u penzioni fond mog pokojnog oca koji i ne dočeka penziju? Na zapadu se to isplaćuje naslednicima!

  23. Ma ne valja nista ovo ja bi da granica bude 80 onda lepo radis 60 godina krckas penziju jedno tri cetiri i da te bog vidi

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.