Korona "utanjila" budžet Kragujevca za 1,7 milijardi dinara 1Kragujevac Foto: Beta/Miloš Miškov

Odbornici Skupštine grada Kragujevca usvojili su danas predlog rebalansa gradskog budžeta koji je tom odlukom smanjen za oko 20 odsto, odnosno za 1,7 milijardi dinara, kao što je naš list i najavljivao.

Umesto 9,9 milijardi dinara na koliko je krajem 2019. bio projektovan, kragujevački budžet je smanjen na 8,2 milijarde.

Član Gradskog veća za finansije Nenad Stanišić pojasnio je da je rebalans budžeta „usklađivanje visokih planova sa kojima smo ušli na početku godine sa onim što je u ovim okolnostima postalo naša realnost“, usled vanrednog stanja i vanredne situacije koji su u Srbiji i Kragujevcu uvođeni zbog epidemije kovida 19, a koja se „odrazila na pad potrošnje i investiranja“.

Ambiciozno planirani prihodi od prodaje imovine u iznosu od 3,7 milijardi dinara rebalansom se, prema Stanišićevim rečima, smanjuju za 60 odsto. Zbog mera Vlade i odlaganja plaćanja poreza na zarade, prihodi se dodatno umanjuju za 150 miliona dinara.

– Razlog za rebalans je i izvršenje budžeta grada Kragujevca koji je zaključno sa prvih devet meseci ove godine na nivou 50 procenata – rekao je Stanišić.

Današnjim rebalansom rashodi se smanjuju za oko 600 miliona, a ukupne subvencije preduzećima i ustanovama su redukovane sa 1,2 milijarde na 825 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari