Kosovo: Uvoz iz Srbije i BiH je sa 530 miliona evra opao na šest miliona 1Foto: prinscreen /youtube

Ovogodišnji uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine je sa 530 miliona evra prethodnih godina opao na šest miliona, a ta razlika je posledica uvođenja takse od 100 odsto na proizvode iz ovih zemalja, preneo je danas RTK.

Beriša je za Kosovapress naveo da je istovremeno značajno povećan uvoz iz Albanije, dodavši da Kosovo najviše uvozi nemačku, a potom tursku i kinesku robu.

Carinski prihodi za 2019. godinu iznosiće oko 1,2 milijarde evra, rekao je Beriša, ističući da je i pored uvođenja takse zabeleženo povećanje za četiri odsto u odnosu na prošlu godinu.

Beriša je istakao da je carina na ime prekršajnih prijava i pokušaja krijumčarenja robe inkasirala oko 10 miliona evra.

„Zaštitne mere protiv Srbije i Bosne proizvele su izazov u borbi protiv prekograničnog kriminala i krijumčarenja, posebno onih proizvoda koji su pokušani da se krijumčare planinskim putevima u malim količinama u malim vozilima.

Tokom 2019. godine bilo je preko 300 pokušaja krijumčarenja“, dodao je Beriša.

Kada su u pitanju trgovinski odnosi sa Albanijom, direktor carine je rekao da je Kosovo iz Albanije uvezlo robu u iznosu od oko 270 miliona evra, što je 10 odsto više u odnosu na 2018, dok je s druge strane Kosovo izvezlo u Albaniju proizvode u vrednosti od 80 miliona evra.

Beriša tvrdi da je došlo i do povećanja izvoza na tržišta EU.

„Postoje kompanije koje su ostvarile izvoz u vrednosti od milion evra, ali sada je izvoz 1,3 miliona evra, tako da je za kosovske kompanije pozitivan pokazatelj, jer su postigli da njihovi proizvodi budu više na inostranom tržištu, posebno pića, hrana, vrata, prozori i drugi“, istakao je Beriša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari