Kostić pozajmio Ivici Todoriću više od 50 miliona evra 1Foto: Stanislav Milojković

Prema izveštaju o toku sudskih postupaka vanredne uprave Agrokora, privredni sud ne samo da nije priznao vanrednu upravu u Srbiji, već se Sberbanci u zahtevu za blokiranjem otuđenja akcija u firmama, pridružila i Inteza.

Sberbanka Rusija je već dobila privremene mere kojima se zabranjuje raspolaganje ili opterećenje akcija Agrokora u Dijamantu, udela Leda u Frikomu, vlasništva Konzuma u firmi Idea d.o.o (različitoj od istoimenog lanca supermarketa), kao i vlasništva Agrokora u firmama Kron, M-profil SPV i Nova sloga.

U međuvremenu se pojavila i Inteza koja je pokrenula postupak naplate duga protiv Konzuma, Jamnice, Zvijezde, Agrokor Trgovine i PIK Vrbovec. Oni su podneli predlog za određivanje privremene mere kako Konzum ne bi mogao da proda svoj udeo u Idea d.o.o. Inteza se takođe pridružila ruskoj Sberbanci u prinudnoj naplati od Agrokora i to zahtevajući njegove udele u firmama u Srbiji.

Tako danas, prema Centralnom registru hartija od vrednosti, Agrokor ima zabranu otuđenja akcija u Dijamantu i to ne samo po osnovu duga prema Sberbanci iz Rusije od 100 miliona evra (plus kamata od 1,3 miliona evra), već su tu i tri potraživanja drugih banaka od ukupno 35 miliona evra. Od toga se 15,3 miliona evra odnosi na kredit Inteze Zvijezdi, a još 20 miliona evra odnosi se na druga dva kredita firmama iz koncerna Agrokor, izražena u kunama.

Da stvar bude komplikovanija neke od Agrokorovih firmi u Srbiji su i same već poprilično opterećene kreditima i zajmovima na koje je stavljena zaloga. Prema registru zaloga u Agenciji za privredne registre, na imovinu i potraživanja Agrokorovih firmi u Srbiji položene su zaloge za zajmove od preko 80 miliona evra.

Najveći deo se odnosi na Sberbanku Slovenija koja je 20 miliona evra potraživanja od Dijamanta obezbedila mašinama i opremom, kao i pravom na zajmove koje je Dijamant godinama davao Idei u vrednosti od oko 46 miliona evra.

AIK banka ima obezbeđen zajam od 1,23 milijarde dinara (oko 10 miliona evra) Dijamantu zalogom na opremi i silosu u Odžacima.

Ova banka ima velika potraživanja od Merkatora-S, Agrokorove kompanije koja upravlja supermarketima Idea, Merkator i Roda u Srbiji. U tri kredita, AIK banka je pozajmila Merkatoru preko 40 miliona evra, a kao zalogu je uzela prihode od davanja u zakup 20 lokala u Merkator centru u Beogradu, zatim Roda centru u Čačku, kao i u trgovinskim centrima u Nišu, Subotici i Kragujevcu.

Na sličan način je svoja potraživanja od 627.000 evra od Merkatora obezbedio i NIS koji bi u slučaju da Merkator ne isplati obavezu imao prvo na prihode od zakupa lokala u Merkator i Roda centrima.

Kikindski mlin koji je u vlasništvu Dijamanta i Frikoma je založio opremu u Kikindi za kredit od Jubanke, koja je kao i AIK banka u vlasništvu Miodraga Kostića, od tri miliona evra. Za dug firmi Remi trejd od pola miliona evra Kikindski mlin je založio sušaru za žito.

Na kraju Frikom je za dva kredita kod Jubmes i Komercijalne banke u ukupnoj vrednosti od 880 miliona dinara ili 7,3 miliona evra založio ukupno 4,5 miliona kilograma smrznutog povrća, graška, boranije i kukuruza šećerca koji stoje u hladnjačama.

Kostić pozajmio Ivici Todoriću više od 50 miliona evra 2

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.